Home » “Građani ne smiju da trpe”: Šeranić oštro osudio propadanje vakcina u Prijedoru

“Građani ne smiju da trpe”: Šeranić oštro osudio propadanje vakcina u Prijedoru

Piše INFO

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić izjavio je da slučaj propadanja vakcina u Prijedoru treba da bude opomena da to ne smije da se dešava – ni sada ni u budućnosti jer građani ne smiju da trpe.

“Tražimo odgovornost od Doma zdravlja i od jedinice lokalne samouprave da se uključe u rješenje ovog pitanja”, rekao je Šeranić novinarima u Trebinju. On je istakao da građani ne smiju da trpe, jer je vakcine bilo vrlo teško nabaviti.

“Pozivamo na odgovornost sve one koji učestvuju u ovom procesu, konkretno u slučaju Prijedora, ali i sve domove zdravlja, direktore i jedinice lokalne samouprave koji se moraju maksimalno uključiti u ovaj cijeli proces jer je vakcinacija nešto što nam daje mogućnost da što prije epidemiju stavimo pod kontrolu”, rekao je Šeranić.

“Konstantni pregovori sa ruskim proizvođačima vakcina”

Šeranić je rekao je da je zadovoljan procesom vakcinacije u Srpskoj shodno vakcinama koje pristižu, te naveo da bi ove sedmici u Republiku Srpsku trebalo da stigne donacija vakcina iz Srbije.
Šeranić je napomenuo da se konstantno vode pregovori sa ruskim proizvođačima, a manji kontigent vakcina je stigao u Republiku Srpsku. On je naveo da se trenutno čeka odobrenje kontrolne laboratorije Agencije za lijekove, te da se onda očekuje veći kontigent ruskih vakcina.

“Očekujemo oko 23. aprila veću isporuku iz ‘Kovaks’ mehanizma. Nadam se da ćemo u sljedećih sedam dana dobiti određene količine vakcina sa kojima bismo mogli malo više podmiriti domove zdravlja kako bi i oni mogli da ubrzaju proces vakcinacije građana”, rekao je Šeranić novinarima u Trebinju. Kada je riječ o vakcinaciji građana mlađih od 65 godina, naročito onih sa hroničnim oboljenjima, Šeranić je rekao da registracija u okviru timova porodične medicine omogućuje da se vidi od koje vrste oboljenja građanin boluje kako bi ljekari znali koju vrstu vakcine mogu da mu preporuče.

On je dodao da je porodična medicina oslonac registracije i evidencije lica koja treba da prime vakcinu, te da će i građane sa hroničnim oboljenjima domovi zdravlja pozivati za vakcinaciju. Šeranić kaže da se raspodjela vakcina u Srpskoj vrši na osnovu procenta stanovništva u opštinama i gradovima, te da taj udio odlučuje o ukupnom udjelu samih vakcina koje će biti usmjerene prema toj opštini.


“Postoje izuzeci u zavisnosti od toga da li u nekom području imamo više roditelja koji imaju djecu sa određenim potrebama ili lica sa invaliditetom pa usmjeravamo prema potrebama socijalno osjetljivih grupa”, rekao je Šeranić. Kada je riječ o najavljenom povećanju plata u zdravstvu, Šeranić je rekao da je od početka njegovog mandata povećana cijena rada zaposlenih u zdravstvu sa 135 na 145 KM.

“Svjesni smo činjenice da odgovor zdravstvenih radnika i sve što oni čine zaslužuje mnogo više. Pratimo mogućnosti i imaćemo u narednom periodu obavezu da radimo na tom pitanju i svakako smo opredijeljeni da idemo u tom pravcu”, rekao je Šeranić.

Slične novosti

Komentari