Home » Francuska ukinula vanredno stanje na Novoj Kaledoniji

Francuska ukinula vanredno stanje na Novoj Kaledoniji

Piše INFO

Francuska je u utorak ukinula vanredno stanje na svojoj pacifičkoj teritoriji Nova Kaledonija, ali održava policijski sat i šalje stotine pripadnika paravojnih snaga kao pojačanja nakon dvosedmičnih nemira u kojima je sedam ljudi poginulo, a stotine povrijeđeno.

Francusko predsjedništvo je saopćilo da su ograničenja ublažena kako bi se omogućilo glavnoj stranci FLNKS koja se zalaže za nezavisnost da održava sastanke i da lokalni predstavnici pokušaju da uklone putne barikade.

Pariz je uveo vanredno stanje nakon što su izbili neredi zbog francuskih planova za reformu biračkog prava na toj teritoriji. Nekoliko stotina policijskih i vojnih pojačanja već je poslano u Novu Kaledoniju.

Vlasti su saopćile da će još 480 paravojnih žandarma krenuti iz Francuske na tu teritoriju “u roku od nekoliko sati”. Noćni policijski sat od 18.00 do 6.00 sati i zabrana prodaje alkohola ostaje, saopćila je kancelarija francuske vlade u Novoj Kaledoniji.

Iako je arhipelag bio mirniji, zabilježeni su neki poremećaji u okrugu Vallee-du-Tir glavnog grada Noumea. Od početka nemira bilo je skoro 500 uhapšenih.

Duge kolone u saobraćaju nastale su tokom dana, ali mnogi putevi, uključujući i međunarodni aerodrom, i dalje su zatvoreni sa stotinama izgorjelih automobila. Aerodrom će ostati zatvoren do 2. juna. Vlasti su saopćile da će 600 policajaca biti korišćeno da se oslobodi pristup bolnici Medipole.

Slične novosti

Komentari