Home » Francuska se sprema za ozbiljne restrikcije, škole i javni prevoz na udaru

Francuska se sprema za ozbiljne restrikcije, škole i javni prevoz na udaru

Piše INFO

Kriza, koja je sveprisutna u Evropi poslednjih mjeseci, počinje da se osjeti i u Francuskoj. Naime, ova zemlja se sprema za velike restrikcije struje zbog nedostatka električne energije.

Premijerka Francuske Elizabet Born će prefektima poslati dopis kako bi se pripremili u slučaju restrikcija struje u zemlji. Ova odluka bi mogla da pogodi čak 60% stanovništva, a moglo bi da utiče i na nekoliko sektora, uključujući škole i transport.

Kako se približava zimski period i temperature sve više padaju, Francuska je izložena riziku od nestanka i restrikcija struje, posebno zbog veoma niskog nivoa proizvodnje struje iz nuklearnih izvora.

Restrikcije bi trebale da traju najviše dva sata dnevno i po procjenama trebalo bi da počnu u januaru u vrijeme najveće potrošnje, odnosno između 8 i 13 časova ili između 18 i 20 časova. Mogu pogoditi 60% populacije, ali ne i određene lokalitete koje je unapred odredila vlast u Francuskoj, piše francuski Cnews.

Kao rezultat toga, vlada će poslati dopis prefektima kako bi se „finalizirala priprema zemlje“ za ovakav scenario.

“Isključili bismo struju samo ako zaista bude hladno, ako budemo imali problem proizvodnje ili ako potrošnja ne opadne“, saopštio je izvor iz vlade AFP-u.

Međutim, izvršna vlast tvrdi da se neće desiti da jedan departman ostane u potpunosti bez struje, te da neće isti stanovnici biti isključivani dva puta, a neki nijednom. Od ove mjere biće izuzeti pacijenti čija oprema zavisi o električnoj energiji.

Očigledno, ovi izuzeci neće biti bez posljedica po različite sektore kao što su škole ili javni prevoz. Škole će definisati radno vrijeme u skladu sa restrikcijama. S druge strane, građani koji koriste javni prevoz mogli bi da imaju neprijatnosti tokom putovanja ako u tom trenutku dođe do restrikcija. Vozovi i metro takođe podliježu ovoj odluci.

Slične novosti

Komentari