Home » Evropski parlament ponovo traži sankcije Dodiku

Evropski parlament ponovo traži sankcije Dodiku

Piše INFO

Evropski parlament pozvao je ponovo na uvođenje sankcija predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku i drugim “destabilizujućim akterima” u Bosni i Hercegovini.

Ovo se navodi u Rezoluciji Evropskog parlamenta o sprovođenju zajedničke spoljnje i bezbjednosne politike Evropske unije u 2023. godini, koja je danas usvojena većinom glasova.

Tom Rezolucijom poslanici pozdravljaju preporuku Evropske komisije da pregovori o pristupanju sa Bosnom i Hercegovinom budu otvoreni čim bude postignut potreban stepen usklađenosti s kriterijumima za članstvo.

Evropski Parlament podstiče političke čelnike te zemlje da provedu opsežan skup reformi, uključujući izborne reforme, u skladu s odlukama domaćih i međunarodnih sudova kako bi se osigurala načela jednakosti i nediskriminacije za sve građane i konstitutivne narode, kako je utvrđeno u njenom ustavu i uz puno poštovanje presuda domaćih i međunarodnih sudova, uključujući sve presude Evropskog suda za ljudska prava u vezi s BiH – navodi se u toj Rezoluciji.

– Evropski Paralament oštro osuđuje svaku retoriku razdora i secesionističku retoriku koje dodatno doprinose većoj ranjivosti zemlje i naglašava da je status zemlje kandidata prilika i obaveza izabranih predstavnika BiH da ispune očekivanja građana i poboljšaju svakodnevni život običnih ljudi – dodaje se u drugoj, komplementarnoj Rezoluciji o vanjskoj i odbrambenoj politici, koja je takođe usvojena.

Poslanici u njoj pozdravljaju dogovor o produžetku mandata snaga EU u operaciji Altea, ističu dosadašnju podršku EU od 20 miliona evra iz Evropskog instrumenta mirovne pomoći za podršku izgradnji kapaciteta Oružanih snaga BiH, pozivaju na jačanje misije Altea “prvenstveno raspoređivanjem dodatnih jedinica i sredstava i osiguravanjem vjerodostojne prisutnosti u distriktu Brčko” i pozivaju vlasti u zemlji da rade na osnivanju višeetničkih jedinica OS BiH.

EU Parlament navodi da dijalogu Beograda i Prištine uz posredovanje EU, “prijeti destabilizacija” i podsjeća da operacija EUFOR Altea ima “ključnu ulogu za sigurnost i stabilnost Bosne i Hercegovine i regiona”, piše Avaz.

Slične novosti

Komentari