Home » Evropske zemlje se bore sa epidemijom: Ponovo uvode lockdown i snažnije restrikcije

Evropske zemlje se bore sa epidemijom: Ponovo uvode lockdown i snažnije restrikcije

Piše INFO

Brojevi zaraženih koronavirusom u posljednje vrijeme su u Evropi sve gori, a vakcinalna kampanja nije na najboljem nivou. Zbog takve epidemiološke situacije neke države moraju ponovo uvoditi restriktivnije mjere i lockdown.

Francuska i Poljska su već uvele djelimične blokade nakon što su se obje države sedmicama borile protiv povećanog broja zaraženih koronavirusom.

U Poljskoj su trgovine, hoteli, kulturni i sportski objekti zatvoreni u cijeloj zemlji na tri sedmice, a u Francuskoj je u lockdownu oko 21 milion ljudi u 16 područja.

Da se situacija sa virusom pogoršava priznala je i Angela Merkel koja je upozorila da će Njemačka vjerovatno sada morati povući “hitnu kočnicu”.

Kočnica koju spominje Merkel je mehanizam dogovoren na posljednjem sastanku početkom marta kada je dogovoreno da se lagane mjere otvaranja ukinu u slučaju rasta incidence iznad granice od 100, čemu se Njemačka svakodnevno približava. Ukidanje tih blažih mjera zapravo znači povratak djelomičnog lockdowna.

U vrijeme Uskrsa, Italija će se ponovo potpuno zatvoriti. Trgovine, restorani i škole će biti zatvoreni u velikom dijelu Italije. Ljudima će biti naređeno da ostanu kući od 3. do 5. aprila, osim za one koji moraju da se kreću.

Češka uvodi još snažniji lockdown nego ranije s obzirom na to da je jedna od najpogođenijih država EU koronavirusom. Kod njih su zatvoreni i vrtići, kao i škole za djecu sa invaliditetom.

Slične novosti

Komentari