Home » Evropska unija prijeti AstraZeneci zabranom izvoza vakcina

Evropska unija prijeti AstraZeneci zabranom izvoza vakcina

Piše INFO

Izvršni organ Evropske unije pojačao je pritisak na farmaceutske kompanije da ubrzaju isporuke vakcina Evropi dok raste broj zaraženih virusom u brojnim državama članicama EU.

Evropska komisija saopćila je u subotu da bi se AstraZeneca posebno mogla suočiti sa zabranom izvoza izvan EU ukoliko ne isporuči obećanu količinu vakcina 27-članom bloku.

“Mi imamo mogućnost da zabranimo planirani izvoz”, izjavila je predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen.

“Ovo je poruka AstraZeneci: Ispunite svoj dio sporazuma s Evropom prije nego što počnete isporučivati vakcine drugim zemljama”, dodala je ona u intervjuu za njemačku medijsku grupu Funke.

Von der Leyen je izjavila da ugovor između EU i AstraZenece jasno regulira koliko vakcina EU dobija iz tvornica AstraZenece unutar EU i Britanije.

Izjavila je da je Komisija poslala “zvanični podsjetnik AstraZeneci po tom pitanju”.

Vakcina AstraZeneca protiv koronavirusa jedna je od vakcina odobrenih unutar EU. Njeno je korištenje bilo, međutim, u sjeni nekoliko problema, uključujući spori početak, zastoje u isporuci i privremenu zabranu prije nekoliko dana korištenja te vakcine u brojnim državama članicama nakon što su se pojavili izvještaji o stvaranju krvnih ugrušaka kod nekolicine ljudi koji su primili tu vakcinu.

Većina zemalja u EU nastavila je s vakcinacijom AstraZenecom u petak dok je broj zaraženih širom Evrope buknuo jer se ona smatra ključnom za okončanje pandemije koronavirusa, prenosi AP.

Slične novosti

Komentari