Home » EU usvojila dosad najrestriktivniji paket sankcija prema Rusiji

EU usvojila dosad najrestriktivniji paket sankcija prema Rusiji

Piše INFO

Savjet EU usvojio je u Luksemburgu 14. paket sankcija prema Rusiji kojim su predviđene mjere prema onima koji krše ranije sankcije uvedene Moskvi i koje su usmjerene na rusku privredu u oblastima energetike, finansija i trgovine, a prvi put se na meti našao i ruski izvoz gasa.

U saopštenju Savjeta EU navodi se da 14. paket sankcija predviđa ekonomske i individualne restriktivne mjere koje imaju za cilj da oslabe režim ruskog predsjednika Vladimira Putina koji je odgovoran za rat protiv Ukrajine.

Novi paket sankcija uključuje restriktivne mjere prema 116 pojedinaca i subjekata odgovornih za aktivnosti koje narušavaju ili ugrožavaju teritorijalni integritet, suverenitet i nezavisnost Ukrajine, čime je broj pojedinaca i subjekata prema kojima su uvedene restriktivne mere povećan na ukupno više od 2.200, navodi se u saopštenju. Novi paket sankcija uključuje zabranu pretovara ruskog tečnog prirodnog gasa na teritoriji EU radi dalje isporuke trećim zemljama.

Ističe se da nova ograničenja imaju za cilj da smanje prihode Rusije od izvoza tečnog prirodnog gasa zabranom pretovara iz luka na teritoriji EU, kao i da obuhvataju klauzulu koja dozvoljava Švedskoj i Finskoj da otkažu neke ugovore u vezi sa ruskim LNG. Paket takođe zabranjuje nova ulaganja i usluge za završetak projekata u izgradnji u Rusiji u vezi sa LNG. Sankcije će stupiti na snagu nakon prelaznog perioda od devet mjeseci.

Novi paket takođe ima za cilj da razbije flotu koja pomaže ratnim naporima Rusije stvaranjem okvira za dodavanje brodova na listu sankcija, kao što su tankeri za naftu kao i plovila koja prevoze sjevernokorejsku municiju u Rusiju.

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Žozep Borelj izjavio je da su sankcije Brisela već značajno oslabile rusku ekonomiju i, kako je naveo, spriječile Putina da ostvari svoje planove da uništi Ukrajinu.

“14. paket sankcija pokazuje naše jedinstvo u podršci Ukrajini i nastojanju da se ograniče ruske zločinačke aktivnosti protiv Ukrajinaca, uključujući napore da se zaobiđu mjere EU”, naveo je Borelj. (Tanjug)

Slične novosti

Komentari