Home » Erdogan najavio sastanak s liderima talibana: Situacija u Afganistanu je zabrinjavajuća

Erdogan najavio sastanak s liderima talibana: Situacija u Afganistanu je zabrinjavajuća

Piše INFO

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je kako će se vjerovatno sastati s liderima talibana u sklopu napora za okončanje borbi između ove skupine i afganistanske vojske u Afganistanu.

Erdogan je govorio o afganistanskom sukobu u sklopu intervjua koji je dao za CNN Turk.

“Najnoviji događaji i stanje u Afganistanu su zaista zabrinjavajući. Vjerovatno ću biti u prilici primiti na sastanak osobe koje su vođe talibanskih formacija u Afganistanu”, dodao je Erdogan i naglasio kako Turska ulaže velike napore u okončanje sukoba.

Rekao je kako je Afganistan država koja je izuzetno bitna za Tursku.

“Ne možemo gurnuti Afganistan u stranu. Država s 35 miliona stanovnika. Zemlja u kojoj su naše veze ukorijenjene u historiji”, rekao je turski predsjednik.

Erdogan je i tokom prošlog mjeseca govorio o sukobu u Afganistanu te je poručio kako se i talibani moraju uključiti u mirovni proces ako se Afganistanu želi mir.

“Zašto? Jer ako se ne preuzme kontrola nad ovakvim stvarima na jednom višem niovu, u Afganistanu neće biti moguće osigurati mir”, naveo je Erdogan.

Osim toga, turski predsjednik je izjavio kako Turska ozbiljno razmišlja o upravljanju međunarodnim aerodromom Hamid Karzai u Kabulu kako bi se osigurala sigurnost putnika dok bi istovremeno trajali pregovori s talibanima i afganistanskom vojskom o okončanju sukoba.

Zvanična Ankara već šest godina vodi brojne vojne i logističke operacije na aerodromu u Kabulu u sklopu Misije podrške koju finansira i organizuje NATO savez.

Slične novosti

Komentari