Home » Endrju Džuel za “Nezavisne”: Spremni smo za razgovor sa bh. vlastima

Endrju Džuel za “Nezavisne”: Spremni smo za razgovor sa bh. vlastima

Piše INFO

Međunarodni monetarni fond (MMF) će biti spreman da pomogne BiH u slučaju da se zbog korone pogorša ekonomska situacija, ali će to biti moguće samo pod novim proširenim aranžmanom, rekao je za “Nezavisne” Endrju Džuel, rezidentni predstavnik te institucije u Sarajevu.

Na naše pitanje da li bi BiH i ove godine mogla očekivati Instrument brze finansijske pomoći (RFI), koji je u visini od 330 miliona evra dodijeljen prošle godine, Džuel je odgovorio odrično.

“BiH neće dobiti novi RFI. Ako bude novog sporazuma, on će biti u vidu proširenog aranžmana”, rekao je Džuel i pojasnio da činjenica da bi ekonomska situacija mogla da se pogorša ne znači automatski i da će lakše biti ispregovarati novi aranžman. Džuel je, međutim, rekao da je MMF spreman u svakom trenutku nastaviti razgovore s domaćim vlastima.

“Zadnji sastanak s bh. vlastima smo imali sredinom decembra i, nažalost, nismo mogli postići dogovor, ali spremni smo nastaviti razgovore”, rekao je Džuel.

On je istakao da trenutno postoje neslaganja i sa predstavnicima Vlade RS i sa predstavnicima Vlade FBiH. Kako je naglasio, s Vladom FBiH MMF ima neslaganje u vezi s njihovim programom kreditnih garancija, dok su neslaganja s Vladom RS vezana za nekoliko pitanja koja, kako je rekao, RS vidi kao prenos nadležnosti.

“U medijima se dosta govorilo o zakonu o elektronskom potpisu na državnom nivou koji bismo mi željeli da vidimo. Tu su i zakoni o električnoj energiji i gasu, kao i jedinstveni registar računa privatnih lica u Centralnoj banci BiH”, rekao je.

U Ministarstvu finansija i trezora BiH su nas uputili na Kancelariju predsjedavajućeg Savjeta ministara, ali su nas oni vratili na Ministarstvo finansija i trezora, da od njih zatražimo komentar. U tom ministarstvu kažu da se svi pregovori i aktivnosti u vezi s ovim pitanjem vode u Fiskalnom savjetu BiH, a da je Vjekoslav Bevanda, ministar finansija, samo jedan od šest članova.

U Ministarstvu finansija RS kažu da su otvoreni za saradnju s MMF-om, ali da očekuju da budu tretirani kao ravnopravni partneri.

“U budućim pregovorima evidentno je da nećemo biti u prilici staviti svoj potpis na Pismo namjere, u kojem će biti stavke koje se odnose na politička uslovljavanja i prenos nadležnosti sa RS na BiH”, rekli su u ovom ministarstvu za “Nezavisne”. Dodaju da je zbog posljedica pandemije potrebno obezbijediti sredstva za ostvarenje ključnih politika i ciljeva, prije svega održavanja zdravlja stanovništva, te naglašavaju da su spremni ove potrebe nadomjestiti iz alternativnih izvora.

Što se tiče predviđanja MMF-a u vezi sa stanjem ekonomije, Džuel kaže za “Nezavisne” da očekuju oporavak u drugoj polovini godine i rast od 3,5 odsto. Ukoliko se, međutim, nastave problemi s vakcinama, Džuel kaže da je moguća promjena procjene nadolje.

“Mi smo radili pod pretpostavkom da će vakcine biti široko dostupne u drugoj polovini godine. Ako se to ne dogodi, izvjesno je da ćemo morati revidirati naše procjene. Iskreno rečeno, nabavka vakcina nije najbolje prošla u BiH, ali i u drugim dijelovima Evrope je usporena. Uz to, pojavljuju se nove sorte virusa, koje se masovno šire. Vidimo da se infekcije ubrzavaju, što je zabrinjavajuće”, rekao je.

Slične novosti

Komentari