Home » Džulijan Asanž izašao iz američkog suda kao slobodan čovjek

Džulijan Asanž izašao iz američkog suda kao slobodan čovjek

Piše INFO

Osnivač Vikiliksa priznao je krivicu po jednoj tački optužbe pred američkim sudom u Sajpanu u zamjenu za ukidanje svih drugih optužbi i slobodu. Završena je duga pravna saga od gotovo 14 godina, koja je pokretala debate o slobodi štampe i nacionalnoj bezbjednosti.

Asanž je po izlasku iz suda otišao na aerodrom odakle je odletio za Australiju, a Vikiliks je za večeras najavio konferenciju u toj zemlji. Pristalice širom svijeta slave njegovo oslobađanje.

Osnivač Vikiliksa DŽulijan Asanž izjasnio se krivim po jednoj optužbi za pribavljanje i objavljivanje vojnih tajni SAD, kao rezultat dogovora sa tužiocima američkog Sekretarijata za pravosuđe, čime je obezbijedio sebi slobodu, poslije gotovo 14 godina.

Asanž se pojavio pred sudom jutros na federalnom sudu u Sajpanu, glavnom gradu Sjevernih Marijanskih ostrva, američkog komonvelta u Pacifiku, čime je uvažena njegova želji da izbjegne ulazak u kontinentalni dio Sjedinjenih Država.

U obraćanju sudu, Asanž je rekao da vjeruje da je Zakon o špijunaži na osnovu kojeg je optužen u suprotnosti sa pravima iz Prvog amandmana, ali da prihvata da podsticanje izvora da daju pojverljive informacije za objavljivanje može biti nezakonito.

Uništavanje informacija
Na sud je stigao u tamnom odjelu, sa opuštenom kravatom oko kragne, nakon što je doletio iz Britanije čarter avionom u pratnji članova pravnog tima i australijskih zvaničnika, uključujući i visokog australijskog diplomatu u Ujedinjenom Kraljevstvu Stivena Smita, koji ga je pratio na letu.

U sudnici je odgovarao na osnovna pitanja američke okružne sudije Ramone Manglone, koju je imenovao bivši predsjednik Barak Obama, prenosi AP, činilo se da je pažljivo slušao o uslovima sporazuma.

Kao uslov za izjašnjavanje o krivici, od njega će se tražiti da uništi informacije koje su dostavljene Vikiliksu.

Dogovor sa tužiocima da prizna krivicu za jedno krivično djelo mu, takođe, omogućava da se vrati u rodnu Australiju bez odlaska u američki zatvor.

Prvi zagrljaji i konferencija
Govoreći ispred zgrade suda, Asanžova advokatica DŽenifer Robinson izjavila je da slučaj osnivača Vikiliksa izazvao važnu diskusiju o slobodi štampe i nacionalnoj bezbjednosti.

DŽulijan Asanž, nakon presude, zagrlio je svoju advokaticu, u prisustvu ambasadora Australije u SAD i bivšeg premijera Kevina Rada, objavio je Vikiliks na Iksu, a mediji prenose da u tom trenutku nije želeo da daje izjave medijima.

 

Australijski premijer Entoni Albaniz objavio je da njih dvoje putuju sa Asanžom u Australiju.

Vikiliks, sajt za otkrivanje tajni koju je Asanž osnovao 2006. godine, odmah nakon presude, objavio je da Džulijan ide u Australiju.

Najavio je, takođe, da će večeras održati konferenciju za štampu u Kanberi, ali nije precizirao ko će je voditi.

Stela Asanž je podijelila na platformi Iks fotografiju Asanža sa majicom, na kojoj piše “istina”, dok pristalice DŽulijana Asanža širom sveta slave njegovo oslobađanje.

Posljednje poglavlje
Posljednjih pet godina bio je u britanskom zatvoru Belmarš, gdje se borio protiv izručenja SAD a na osnovu optužnice prema Zakonu o špijunaži, koja je mogla da nosi dugotrajnu zatvorsku kaznu u slučaju osude.

Neočekivani dogovor omogućava objema stranama da ostvare određeni stepen pobede, pri čemu je američki Sekretarijat za pravosuđe u stanju da riješi bez suđenja slučaj koji je pokrenuo teška pravna pitanja i koji možda nikada ne bi stigao do porote, s obzirom na dugotrajan tempo procesa ekstradicije.

Sporazum o izjašnjavanju o krivici, obijelodanjen u ponedjeljak uveče u pismu Sekretarijata za pravosuđe, predstavlja najnovije i vjerovatno poslednje poglavlje u sudskoj borbi u kojoj je uključen Asanž, koga su pristalice proslavljale kao krstaškog borca za transparentnost.

Sa druge strane, nacionalni bezbednosni krugovi insistiraju da je njegov prezir prema vladinoj tajnosti, doveo živote u opasnost i otišao daleko izvan granica tradicionalnih novinarskih dužnosti, prenosi RTRS.

Slične novosti

Komentari