Home » Džaferović i Komšić: Prije 29 godina građani BiH su dostojanstveno uzeli sudbinu u svoje ruke

Džaferović i Komšić: Prije 29 godina građani BiH su dostojanstveno uzeli sudbinu u svoje ruke

Piše INFO

Zbog pogoršane epidemiološke situacije članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović ove godine nisu organizirali tradicionalni prijem povodom 1. marta – Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

Umjesto toga su poslali poruku iz Svečanog salona Predsjedništva BiH gdje se održavaju tradicionalni prijemi povodom Dana nezavisnosti naše države.

Član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović je podsjetio da je prije 29 godina proveden referendum o nezavisnosti Bosne i Hercegovine. U kontekstu sveopće neizvjesnosti i krize uzrokovane disolucijom Jugoslavije, građani Bosne i Hercegovine su hrabro i dostojanstveno uzeli vlastitu sudbinu u svoje ruke.

“Tada su ogromnom većinom građanke i građani ove zemlje, pripadnici svih njenih naroda izabrali put slobode i dostojanstva. Zacrtan je put nezavisne i međunarodno priznate države – države ravnopravnih naroda i građana.

Bio je to jedan od najznačajnijih trenutaka u našoj sveukupnoj historiji. Demokratska volja iskazana 1. marta 1992. godine imala je presudan značaj za opstanak Bosne i Hercegovine. Građanke i građani Bosne i Hercegovine izabrali su tada samostalnu i cjelovitu državu, odbijajući ideje o njenoj podjeli i pripajanju drugim državama.
Na današnji dan moramo se prisjetiti i odati poštovanje svima koji su svojim životom branili državu Bosnu i Hercegovinu i osigurali njen opstanak. Bez njihove spremnosti da po svaku cijenu odbrane suverenitet i teritorijalni integritet danas ne bi bilo ni Bosne i Hercegovine.

Zahvaljujući naslijeđu 1. marta, Bosna i Hercegovina je danas samostalna i međunarodno priznata država, koja teži da postane dio evropske i evroatlantske porodice, kao globalnog simbola sigurnosti i prosperiteta.

Budućnost naše države je u integraciji, povezivanju, razumijevanju i zajedničkom nastojanju da generacijama koje dolaze osiguramo uslove za izgradnju društva utemeljenog na evropskim vrijednostima i standardima, u kojem će dijalog i uzajamno uvažavanje naših različitosti biti temelj boljitka za sve.

To je naš dug prema prošlim, sadašnjim i budućim generacijama.

U to ime, svim građankama i građanima Bosne i Hercegovine još jednom upućujem najsrdačnije čestitke povodom Dana nezavisnosti.

Neka vječno živi naša jedina domovina – Bosna i Hercegovina”, poručio je Džaferović.

Drugi član Predsjedništva BiH Željko Komšić kazao je da smo prije 29 godina svjedočili velikom historijskom događaju, koji će zlatnim slovima ostati upisan u njenoj dugogodišnjoj historiji.

“Slobodno izraženom voljom većine svojih građana, Bosna i Hercegovina postala je nezavisna država. Taj čin označio je početak procesa sticanja samostalnosti, procesa koji, sudeći po svemu, još uvijek traje. Naša država nije nam poklonjena, nego je uz najveća moguća odricanja i žrtve sačuvana. Pored svih izazova sa kojima se i danas susrećemo, uz sve aktuelne probleme, i danas moramo da se borimo za njen integritet i opstanak”, poručio je.

Dalje je naveo da oni koji su svim sredstvima pokušavali da ponište većinski izraženu volju građana Bosne i Hercegovine iz 1992. godine, danas ni za milimetar nisu odstupili od svojih ciljeva.

“Iste one sile koje su zemlju vojno napale i podrivale zbog njene nezavisnosti i osamostaljenja, još uvijek su aktivne i djeluju protiv Bosne i Hercegovine.

Danas se ne voze na tenkovima odmetnute armije, ne granatiraju gradove i ne ubijaju civile, ali koriste institucije, i sve moguće prilike da zemlju koče i unazade. Na prvi pogled teško je porediti ta dva načina uništavanja naše zemlje, ali posljedice i jednog i drugog traju i produbljuju se”, dodao je.

Istim žarom kojim smo se borili za nezavisnost, slobodu, čast i jednakost nakon Prvog marta 1992. i danas se trebamo suprotstaviti destruktivnim silama koje slabe našu domovinu, ali ovaj put kroz same institucije države, kazao je Komšić.

“Jasno mi je kako se dio naših ljudi umorio od čekanja tog tzv. boljeg sutra, čekanja na uređenu demokratsku odgovornu državu. Nama ne preostaje ništa drugo nego nastaviti dalju borbu za našu Bosnu i Hercegovinu, uzdajući se prije svega u same sebe. Drugog puta nemamo! Od dana proglašenja nezavisnosti Bosne i Hercegovine uskoro će napuniti tri decenije. Krajnje pojednostavljeno govoreći i upoređujući taj period sa ljudskim životom, reklo bi se da smo ušli u aktivan i zreo period života nezavisne države”, izjavio je.

Za kraj je kazao da Bosni i Hercegovini, nažalost, u “njenim tridesetim godinama”, od dana stjecanja nezavisnosti, neki nude da i dalje živi kao da je dijete. Dijete koje, sa Istoka i Zapada, smatraju nedoraslim i nespremnim za samostalan život.

Slične novosti

Komentari