Home » Dvogodišnjica ruske specijalne operacije u Ukrajini – i dalje, mali izgledi za mir

Dvogodišnjica ruske specijalne operacije u Ukrajini – i dalje, mali izgledi za mir

Piše INFO

Prije tačno dvije godine ruske snage započele su specijalnu operaciju u Ukrajini. Izgledi za mir i dalje su mali. Predsjednik Ruske Federacije Vladimir Putin rekao je tada da je cilj specijalne vojne operacije demilitarizacija, denacifikacija i teritorijalno prekomponovanje Ukrajine. S druge strane, Volodimir Zelenski želi Ukrajinu u granicama iz 1991. godine.

Dvije godine od početka sukoba – Evropska unija i SAD ne prestaju uvoditi sankcije Rusiji. Održana je i sjednica Savjeta bezbjednosti UN.

U Moskvi nema posebnog obilježavanja dvogodišnjice specijalne operacije u Ukrajini, ali u ruskim medijima dominiraju izvještaji sa ukrajinskog fronta.

U Kijevu su predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lejen, italijanska premijerka Đorđa Meloni, kanadski premijer DŽastin Trido i predsjednik Vlade Belgije Aleksander de Kro.

Povodom druge godišnjice rata u Ukrajini, Savjet Evropske unije usvojio je 13. paket pojedinačnih i ekonomskih sankcija protiv Rusije.

Generalna skupština UN posvećena je, navodnim, “okupiranim teritorijama” Ukrajine. Ambasador Rusije u UN Vasilij Nebenzja i njegov zamjenik Dmitrij Poljanski napustili su sjednicu Generalne skupštine UN koja je posvećena, navodinim, “okupiranim teritorijama” Ukrajine.

Ruski predstavnik je poručio da se prije ili kasnije svaki sukob završava.

  • Nema sumnje da će se i ukrajinski sukob završiti. Nema sumnje da što duže bude trajao zbog kontinuirane podrške Zapada, to će uslovi mira za Ukrajinu biti manje povoljni. Dugoročno će biti važno kakve će zaključke zapad izvući iz ovoga. Da li će nastaviti sa samoubilačkom tvrdoglavošću da nameće ostatku svijeta svoj jednostrani poredak zasnovan na pravilima, pokušavajući da podijeli svijet između prijatelja i neprijatelja – rekao je Nebenzja.

Ukrajinski predstavnik kaže da i Ukrajina želi mir, ali pod njihovim uslovima. Poruka zapadnim saveznicima je već poznata, pošaljite protivvazdušnu odbranu.

  • Ukrajina želi mir više od bilo koje druge nacije. Dajte miru šansu, pošaljite nam protivvazdušnu odbranu da zaštitimo naše civile i municiju da zaustavimo rusku vojsku na našem tlu – izjavio je ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba.

Dvije godine poslije, EU i SAD jasnog su stava- krivac je samo jedan, Rusija. Njemačku brine činjenica da ruski predsjednik ne odustaje od svojih ciljeva.

  • Moramo podržati Ukrajinu da pomogne Ukrajini da se bori ne samo za mir, već i za pravedan trajni mir ukorijenjen u osnovnim principima suvereniteta, teritorijalnog integriteta i nezavisnosti Ujedinjenih nacija. Mir koji je Rusija uvijek iznova odbacivala u korist nasilja, razaranja i nezakonitosti – izjavila je ambasadorka SAD u Ujedinjenim nacijama Linda Tomas Grifit.
  • Putin svaki dan, svaki sat jasno stavlja do znanja, kao što smo sada čuli, da ne želi da pregovara o miru. On želi da završi svoje osvajanje. Govorio je to iznova i iznova – dodala je njemačka savezna ministarka spoljnih poslova Analena Berbok.
  • Dosta. Poštovanje je rješenje.To znači poštovanje suvereniteta, nezavisnosti, jedinstva i teritorijalnog integriteta Ukrajine unutar njenih međunarodno priznatih granica. Vrijeme je da se ponovo posvetimo povelji i obnovimo poštovanje međunarodnog prava. To je put ka miru i bezbjednosti u Ukrajini i širom svijeta – smatra generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Guteres.

Sukob u Ukrajini skupio je najgore iz Prvog i Drugog svjetskog rata, ali je i začinjen savremenim dostignućima u segmentu ratovanja u vojnoj tehnologiji, a primirje nije ni na vidiku, kaže vojni analitičar Vlade Radulović.

  • Bojim se da kraj rata nije ni na vidiku i ono što mene najviše brine jeste da se već šest mjeseci od početka sukoba pojavila informacija da se prvi konkretni programi planiraju za 2025. godinu, dakle već tada se pretpostavljalo da će rat potrajati duže nego što je iko mogao da zamisli – dodao je Radulović.

Ruska vojska se u zoni specijalne vojne operacije suočava sa skoro svim vojno-industrijskim potencijalom NATO-a, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije. Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu obišao je jedinice vojske “Centar” i naveo da svi na svijetu znaju da je “Kalašnjikov” najbolji automat

Slične novosti

Komentari