Home » Duraković: Dodik je svjestan da ja neću biti podobnik bilo kome ili papak

Duraković: Dodik je svjestan da ja neću biti podobnik bilo kome ili papak

Piše INFO

Ćamil Duraković je novi potpredsjednik Republike Srpske iz reda bošnjačkog naroda i njegova mjesto stanovanja u naredne četiri godine, bar tokom radne sedmice, biće Banjaluka.

Duraković je bio gost emisije ATV-a „Imate riječ sa Milijanom Kos“ u kojoj je pričao o svojoj novoj funkciji, porukama pomirenja koje je poslao, odnosu sa predsjednikom Republike Srpske, Dejtonskom sporazumu, položaju Bošnjaka, a za Banjaluku je rekao da je prelijep grad.

Nakon 18 godina bavljenja lokalnom politikom u Srebrenici u koju se vratio iz Sjedinjenih Američkih Država, Duraković je sada dobio povjerenje građana za veću funkciju, onu potpredsjedničku.

„Osamnaest godina sam radio u Srebrenici, imao sam i priliku da budem načelnik opštine Srebrenica i da budem dio političkih procesa koji nisu nimalo jednostavni. Poučen tim iskustvom, mislim da imam dosta toga za ponuditi. Napustio sam Srebernicu nakon 18 godina, u smislu sa sam dobio angažman a da to nije lokalna politika, ovo je novitet za mene“, izjavio je Duraković za ATV.

Duraković je prisustvovao inauguraciji novog predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika 15. novembra, a 25. novembra je bio na obilježavanju Dana državnosti BiH u Banjaluci, koji Republika Srpska ne slavi. Za ATV je pričao o tim relacijama.

„Razlika između mene i Dodika jeste da je on predsjednik SNSD-a, velike stranke koja vodi određene procese i na entitetskom i na državnom nivou. Međutim ovaj nivo politike koju ja zastupam je entitetski i ne želim da ulazim u bilo kakve polemike koje se odnose na neke druge procese. Ja nemam svađalački temperament niti imam namjeru da provociram ili iritiram bilo koga. Kao čovjek sam demokrata, legalista i poštujem institucije. Ukoliko ih ne poštujete, onda se ni ne trebate baviti poltikom. Potpisivanjem Dejtonskog sporazuma mi smo dobili jednu državu, dva entiteta, deset kantona i distrikt Brčko, to je naša realnost. Pobijati bilo koju od ovih pobrojanih realnosti je u stvari negiranje samog sebe, jer mi imamo takvo ustavno uređenje koje prepisuje da je Republika Srpska jedan od dva entiteta unutar BiH. Ako ja trebam tražiti saglasnost od Milorada Dodika da poštujem vlastitu državu, onda mi zaista provociramo jedne druge“, smatra Duraković.

On kaže da 25. novembar nije nelegalan ni po čemu, i dodaje da Dodik ima svoj stav o tome kao i da ga institucije Republike Srpske ne obilježavaju. Ali, kaže Duraković, ne možete nekom osporiti da doživljava vlastitu državu svojom domovinom i da ima patriotsku ljubav.

„Ja sam dodjelom sertifikata CIK-a BiH potpredsjednik entiteta Republika Srpska, kao što je Dodik predsjednik. Ja sam bio na obilježavanju Dana državnosti BiH i to je država u kojoj svi mi živimo, koliko god to neko osporavao. Kao što su mene počeli brutalno napadati time što sam poštovao institucije Republike Srpske, tako što sam na samoj konstituvinoj sjednici odao počast zastavi Republike Srpske koja je legalna“, izjavio je Duraković.

Kako kaže, postoje neke teme oko kojih se još uvijek ne može razgovarati. Dosta je narušenog međuetničkog ambijenta, političkog a i društvenog, smatra on.

„Bojim se da ovo čemu smo svjedočili prethodnih 27 godina nas nije nigdje dovelo, uglavnom nas je, kao društvo, nazadovalo time što nam građani svaki dan sve više i više odlaze, da je dobro, vjerovatno ne bi. Ono što sam ja primjetio u razgovoru sa Dodikom jeste da postoji namjera da popravimo politčki imidž, ili institucionalni imidž, da naši građani u nama vide uzor mogućeg zajedničkog života. Lično smatram da se sa njim (Dodikom) može sarađivati i da postoje one stvari oko kojih možemo razgovarati, mislim da je on svjestan da ja nisam neko ko će doći ovdje da bude podobnik bilo kome ili da bude papak. Moja namjera je da zastupam svoj narod u najboljem interesu, da budem dio ovih institucija, da razvijamo kako entitetet tako i državu. Ne smatram da je razvojem entiteta Republika Srpska oštećena država BiH, niti mislim da je razvojem BiH oštećena Republika Srpska. Ja to vidim kao zajedničke komponente koje zajedno trebamo razvijati, poštovati jedni druge i mislim da će prosperitet biti tu. Ako to ne budemo poštovali, bojim se da ćemo biti u tom politčkom blatu kojem svjedočimo 27 godina. Ne dam se ponižavati, ne dam svoj narod ponižavati“, rekao je novi potpredsjednik Republike Srpske.

Duraković kaže da želi da vodi računa i o Srbima u FBiH, da nema problem s tim, štaviše, suosjeća sa Srbima u FBiH.

„Znam da sigurno prolaze slične institucionalne prepreke koje i mi prolazimo ovdje. Jesmo konstitutivan narod, i Bošnjaci i Hrvati, ali smo manjinski i imamo jedan drugačiji pristup institucijama, koliko god nas neko sprečavao da doživljamo BiH svojom zemljom mi to ne možemo prihvatiti, mi smo građani ovog entiteta, plaćamo uredno poreze, poštujemo zakone i institucije, i tražimo svoja prava. Ima tih dosta loših stvari koje bi se mogle mijenjati, i u Federaciji i u Republici Srpskoj, pa i u samoj državi“, istakao je Duraković.

Govoreći o svom programu kao kandidata za funkciju predsjednika, odnosno potpredsjednika Republike Srpske, Duraković je rekao da zna šta građani žele od političara, odnosno, kako kaže, nijedan narod u BiH ne želi predstavnike u institucijama koji će se samo svađati.

„Oni nas biraju da donosimo dobra rješenja, da popravljamo uslove života, standard i sve ono što nam je obaveza. Od mene je traženo da pravimo što bolje rješenje za statusna pitanja Bošnjaka na ovom dijelu države BiH. Ako je to put, onda moramo uvažavati legalno izabrane institucije. Pošto se najviše fama diže oko Milorada Dodika, čovjek je legalno i legitimno izabran na poziciju predsjednika. S tim uporedo, njegova stranka je najveća srpska stranka koaj ima najviše narodnih poslanika, dakle to je vlast. Sada mi možemo da biramo da sarađujemo ili da budemo neka opozicija četiri godine, gdje ćemo ugodno sjediti u foteljama i građanima ne donijeti ništa osim sebi te neke beneficije koje nude funkcije. Ja ne želim da budem populista”, poručio je potpredsjednik Republike Srpske iz reda bošnjačkog naroda.

Slične novosti

Komentari