Home » Drugačija pravila na tržištu električne energije u RS: Novi ugovori za 580.000 kupaca

Drugačija pravila na tržištu električne energije u RS: Novi ugovori za 580.000 kupaca

Piše INFO

Potrošači električne energije aprilske račune neće plaćati distribucijama već Direkciji za javno snabdijevanje ERS.
Predviđeno je da 580.000 kupaca potpiše nove ugovore u toku ove godine.

U Elektroprivredi RS podsjećaju da je Zakon o električnoj energiji Republike Srpske stupio je na snagu 1. januara, a da je Vlada RS donijela je Odluku o određivanju javnog snabdjevača. U skladu s tim, Direkcija za javno snabdijevanje električnom energijom kupaca u RS formirana je 28. februara nakon čega je RERS izmijenio dozvolu za obavljanje djelatnosti trgovine i snabdijevanja na teritoriji BiH. Tako od 1. aprila elektrodistributivna preduzeća u sastavu ERS gube pravo na snabdijevanje kupaca električnom energijom, a poslove javnog snabdjevača obavlja Direkcija za javno snabdijevanje električnom energijom kupaca u RS – kažu u ERS za SrpskaInfo.

Dodaju da će potrošači potpisivati nove ugovore, te da je u toku izrada dinamičkog plana. Predviđeno je da 580.000 kupaca potpiše nove ugovore u toku ove godine. Na računima za april će pisati i broj računa na koji će se uplaćivati ubuduće. Istovremeno, svaki potrošač biće obaviješten gdje i kada može da dođe da potpiše novi ugovor koji će moći da raskine u svakom trenutku – dodaju u ERS.

Isto tako, nijedan potrošač nije u obavezi da izabere ERS kao snabdjevača već može da izabere kao što su već to uradili pojedini veliki potrošači koji su potpisali ugovore sa privatnim kompanijama koje imaju dozvolu. Dakle, sve ostaje isto što se tiče cijene električne energije – poručuju iz ERS.

Prema novom Zakonu o električnoj energiji RS, Pravilniku o snabdijevanju kvalifikovanih kupaca električnom energijom i energetskim direktivama EU, u toku je reorganizacija “Elektroprivrede RS”. To znači da distributivna preduzeća iz sistema ERS prestaju sa poslovima snabdijevanja strujom i postaju samo distributeri.

Slične novosti

Komentari