Home » Dramatično upozorenje američkih obavještajaca: Rat između Izraela i Hezbolaha sve bliži

Dramatično upozorenje američkih obavještajaca: Rat između Izraela i Hezbolaha sve bliži

Piše INFO

Sukob velikih razmjera između Izraela i Hezbolaha vjerojatno će izbiti u sljedećih nekoliko sedmica ako Jerusalem i Hamas ne uspiju postići dogovor o prekidu vatre u Gazi, ukazuju američki obavještajci za Politico.
Američki dužnosnici pokušavaju uvjeriti obje strane u deeskalaciju – zadatak koji bi bio znatno lakši s prekidom vatre u Gazi. Ali taj sporazum je zarobljen u napetim pregovorima i američki dužnosnici nisu uvjereni da će Izrael i Hamas pristati na dogovor koji je na stolu u bliskoj budućnosti.

U međuvremenu, Izraelske snage i Hezbolah izradili su borbene planove i u procesu su pokušaja nabave dodatnog oružja, prema dvojici visokih američkih dužnosnika upućenih u obavještajne podatke.

Obje strane su javno rekle da ne žele ići u rat, ali visoki dužnosnici Bidena sve više vjeruju da će intenzivne borbe vjerojatno izbiti uprkos naporima da se pokušaju spriječiti.

Rizik je veći sada nego u bilo kojem drugom trenutku posljednjih sedmica, prema drugom visokom dužnosniku SAD-a, kojem je, kao i drugima u ovoj priči, zagarantovana anonimnost da slobodno govori o osjetljivim obavještajnim podacima.

Rat između Izraela i Hezbolaha mogao bi izazvati sukob koji bi prisilio SAD da pomogne u obrani Jerusalema i tjera Bidenovu administraciju da se dublje angažira u regiji koju je godinama pokušavala napustiti. Također rizikuje novu humanitarnu katastrofu, udarajući humanitarnu zajednicu u trenutku kada je već iscrpljena i pokušava upravljati krizom u Gazi.

Američki obavještajci nude nešto konzervativnije procjene od onih koji dolaze iz dijelova Evrope. Neke evropske zemlje računaju da bi do rata između Izraela i Hezbolaha moglo doći za nekoliko dana. Mnogi su svojim građanima savjetovali da napuste Liban. Kanada se također priprema evakuirati hiljade ljudi iz zemlje. State Department je u četvrtak izdao savjete za putovanja za građane SAD-a, pozivajući ih da “snažno preispitaju” putovanje u Liban.

Dvojica visokih dužnosnika naglasila su kako nije jasno kada bi tačno rat mogao početi, ali su napomenuli da Izrael pokušava brzo obnoviti svoje zalihe i kapacitet trupa.

Glasnogovornica Vijeća za nacionalnu sigurnost Adrienne Watson rekla je da administracija radi na “diplomatskom rješenju” koje bi omogućilo izraelskim i libanskim građanima da se vrate svojim domovima.

“Također nastavljamo s naporima da osiguramo dogovor koji bi doveo do trajnog kraja rata u Gazi. Dogovor o prekidu vatre i taocima u Gazi ubrzat će mogućnost napretka, uključujući trajnu sigurnost i mir duž sjeverne granice Izraela s Libanom. Taj dogovor je sada s Hamasom. Odluka je u Hamasovim rukama”, kazao je Watson.

Bidenova administracija je sedmicama pokušavala uvjeriti obje strane da ne uđu u rat. Najviši američki dužnosnici, uključujući Amosa Hochsteina, izaslanika za Bliski istok, putovali su u regiju posljednjih dana kako bi pokušali vratiti mir.

Uprkos tim naporima, visoki Bidenovi dužnosnici rekli su da napetosti na izraelskoj granici – i nedostatak bilo kakvog značajnog pomaka u pregovorima o prekidu vatre – idu prema ratu.

“Logika Nasrallaha je da je sve to povezano s Gazom, i sve dok ne dođe do prekida vatre u Gazi, pucanje na Izrael neće prestati. Iskreno, u potpunosti odbacujemo ovu logiku”, rekao je novinarima u srijedu visoki dužnosnik Bidenove administracije.

Američki dužnosnici rekli su za Politico da obavještajni podaci ukazuju na to da će se katalizator rata – veliki napad bilo koje strane, na primjer – vjerojatno dogoditi bez prethodne najave.

Izraelski ministar odbrane Yoav Gallant, koji je ove sedmice posjetio Washington, rekao je novinarima u srijedu da Izrael “ne želi rat”.

“Cilj je vratiti naše građane kući sigurno. Radije to radimo putem dogovora, ali pripremamo se za svaki mogući scenarij”, kazao je Gallant.

Slične novosti

Komentari