Home » Dončić najavljuje veliki protest bivših boraca Vojske RS

Dončić najavljuje veliki protest bivših boraca Vojske RS

Piše INFO

Sljedeći veliki protest nezadovoljnih boraca Vojske Republike Srpske, kada bude organizovan, neće biti zaustavljen dok se ne ispune svi njihovi zahtjevi.

Ovo za Srpskainfo najavljuje poslanik Narodnog fronta u Narodnoj skupštini Republike Srpske, Radislav Dončić, koji posljednjih dana obilazi gradove i opštine širom Srpske, gdje razgovara s pripadnicima boračke populacije o njihovim problemima.

Dončić, koji je prije mjesec i po dana prvo protestovao na brdu Kostreš kod Dervente, a onda predvodio proteste nezadovoljnih boraca u Banjaluci, ističe da su zahtjevi prema vlastima ostali isti – povećanje mjesečnog boračkog dodatka na sedam maraka, konačno rješavanje pitanja zapošljavanja djece poginulih boraca, kao i revizija statusa bivših pripadnika VRS, odnosno odvajanje pravih od lažnih boraca.

“Nema razilaska”
– Trenutno obilazim naše saborce širom Srpske. Preksinoć sam bio u Šipovu, gdje su ljudi jasno rekli šta misle o sistemu kojim upravljaju dezerteri, dok su pravi borci i oni koji su stvarali Republiku Srpsku poniženi i obespravljeni. Ako se ne ispune naši zahtjevi, sigurno će biti organizovan novi veliki protest. Kada će to biti u ovom trenutku zaista ne mogu precizno da kažem, ali jasno poručujem da ako nas prisile da se ponovo okupimo razilaska nema sve dok se naši zahtjevi ne ispune – kaže Dončić za Srpskainfo.

Dodaje da ne očekuje da će podršku dobiti od Boračke organizacije Republike Srpske, čiji su čelnici prošlog puta, kad je protestovao na Kostrešu i u Banjaluci, odbili da pozovu svoje članstvo da mu se pridruži.

– Štaviše, od pojedinaca iz vrha BORS stizale su lažne optužbe na moj račun. Ja od ove borbe odustati neću. Očekujem podršku od svih pravih boraca VRS jer je ovakav položaj za ogromnu većinu ratnih veterana postao neizdrživ – tvrdi Dončić.

BORS za “stabilnost”
Podsjećamo, kada je u oktobru Radislav Dončić pozvao ratne veterane da mu se pridruže na protestima u Banjaluci, član Predsjedništva BORS, Jovan Erletić, za Srpskainfo tada je otvoreno poručio da ta organizacija “nikad neće doći na skupove koje organizuje Dončić”.

– Ako ima neke svoje borce, može da ih vodi tamo – govorio je Erletić, tvrdeći da nakon što je došlo do povećanja mjesečnog boračkog dodatka na 2,2 KM, kao i obećanja da će od sljedeće godine taj dodatak iznositi 3 KM, “ništa ne bi trebalo da se bojkotuje”.

– Pogotovo poslije ovih napada Ustavnog suda BiH na imovinu. Ne bi trebalo da mi sada pravimo probleme – poručivao je Erletić.

Predsjednik BORS Radan Ostojić takođe je, prije nekoliko dana, na pitanje novinara o tome kada će Boračka organizacija Srpske da se pobuni zbog sveopšte situacije u Republici Srpskoj, kriminala i korupcije i ogromnog bogatstva pojedinaca iz vlasti, rekao da “za sve postoji vrijeme”.

– Da bi pričali o tome i korupciji moramo imati stabilnu državu i vladavinu prava, a ne da se potenciraju nemiri i eskalacija situacije – odgovorio je Ostojić.

S druge strane, iz Udruženja “Veterani odbrambeno-otadžbinskog rata RS”, koje je i prošli put podržalo Dončićeve proteste, za Srpskainfo poručuju da su spremni ponovo izaći na ulicu ukoliko vlasti ne ispune zahtjeve za poboljšanje teške materijalne situacije bivših boraca VRS.

– Politika nas apsolutno ne interesuje, ali ono što mi tražimo već godinama nalazi se u Dončićevim zahtjevima. Naše udruženje i ranije je organizovalo proteste zbog teškog položaja boračke populacije i podržaćemo svaku iskrenu borbu za poboljšanje statusa ratnih veterana – ističe potpredsjednik Udruženja “Veterani odbrambeno-otadžbinskog rata RS”, Nedeljko Klincov.

Slične novosti

Komentari