Home » Dodik: U BiH uvijek sve složeno i svaki dogovor završi lažima političkog Sarajeva

Dodik: U BiH uvijek sve složeno i svaki dogovor završi lažima političkog Sarajeva

Piše INFO

U BiH je uvijek sve složeno, i svaki dogovor završi lažima političkog Sarajeva koje očigledno ne radi u interesu konstitutivnih naroda, već ambasada koje tamo borave, izjavio je za Telering predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Iako je optimističan da će BiH u martu otvoriti pregovare sa Evropskom unijom, jer je većina traženog ispunjena – kočnica je i dalje Izborni zakon i Zakon o Sudu BiH.

Dodik kaže da ga to ne brine, jer vjeruje da će nakon otvaranja pregovora ovo pitanje biti riješeno na korist Srpske.

U Mostaru na sastanku nije postignut dogovor o najvažnijim otvorenim pitanjima – Izbornog zakona i zakona o Sudu BiH, kaže Dodik.

Ponovio je da je srpska strana jedina u Mostar došla spremna, sa odgovorima na sva otvorena pitanja.

Јasno je da je jedino rješenje, kaže Dodik, da Osnovno odjeljenje Suda BiH bude u Sarajevu, a Apelaciono u Banjaluci, što Bošnjaci i dalje ne prihvataju.

  • Mislim da jedina nezavisna komponenta tog Suda može da se obezbjedi u Banjaluci, jer u Banjaluci nema elemenata koji bi mogli da vrše tu vrstu pritiska na rad suda. Svaka presuda u Sarajevu motivisana je gradskom čaršijom i tračaranjem u Sarajevu. To svi znaju – istakao je Dodik.

A svi znaju i da je proces koji se vodi protiv Dodika u neustavnom Sudu BiH nelegitiman i motivisan političkim interesima pojedinih ambasada u Sarajevu. Sude mi samo zato što ne priznajem strance – i ako misle da će ovim procesom da me udalje sa političke scene varaju se, kategoričan je Dodik.

  • Pitanje je da li ćemo imati pravnu borbu ili neku drugu. Svi moji ovdje su opredjeljeni da sutra ako se to desi, da ćemo morati da kažemo da ne priznajemo Sud i Tužilaštvo BiH i kažemo doviđenja BiH, adio. Mi hoćemo da pokažemo način na koji to rade, jer dada to rade jednom Miloradu Dodiku za kojeg misle da je neko. Pa kako je moguće da budem procesuiran na bazi ovoga – zaključio je Dodik.

Slične novosti

Komentari