Home » Dodik: Spreman sam da se opkladim da ćemo dobiti pregovarački status

Dodik: Spreman sam da se opkladim da ćemo dobiti pregovarački status

Piše INFO

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik siguran je da će BiH 21. marta dobiti pregovore sa EU, ali da nije siguran da će dobiti i datum.

“Spreman sam da se opkladim, siguran sam da je BiH dobila pregovarački status. Ne vjerujem da ćemo odmah dobiti datum početka pregovora, ali sam siguran da ćemo dobiti pregovarački status”, rekao je Dodik za “Kliks”.

On je istakao da je BiH prošla kroz sporazum o pridruživanju, uradila silne reforme, da je ispunjeno mnogo toga.

Dodik je rekao i da se sa dobijanjem pregovaračkog statusa neće ništa dramatično desiti, te ocijenio da BiH treba da bude na evropskom putu.

“Kada bi uslove koje od nas traže postavili pred najmanje 18 članica EU ne bi mogle da ispune, kada su se neke zemlje primale prije 15 godina bilo je daleko manje uslova”, rekao je Dodik.

Legendarna Opelova 24 sata – prilika koja se ne propušta! Neponovljive ponude na osobna i komercijalna vozila.
Legendarna Opelova 24 sata – prilika koja se ne propušta! Neponovljive ponude na osobna i komercijalna vozila.
Oglas
Linker
Dodik je napomenuo da je njegov rođendan 12. marta i vjerujem da će biti uvod u jedan važan datum, a to je da će BiH 21. marta dobiti pregovarački status.

On je dodao kako bi volio da se postigne dogovor o zakonu o sudovima prije 21. marta, ali je podsjetio da se ne mogu dogovoriti o sjedištu.

Federalni partneri smatraju da osnovno odjeljenje bude u Sarajevu i to ne sporimo, a apelaciono odjeljenje da bude u Banjaluci, rekao je Dodik.

Kada je riječ o Sudu BiH, Dodik je podsjetio da za njegovo formiranje ne postoji ustavni osnov i da je Zakon o Sudu BiH nametnuo visoki predstavnik, kao i da se pokazalo da tu ima mnogo problema.

Ako se gleda sa stanovišta nekog povoljnijeg rješenja, Dodik smatra da je povoljnije sačekati da se otvori poglavlje i da se kroz pravosuđe to pitanje riješi.

On smatra da je najveći stepen kriminalizacije društva u odmetnutoj sferi koja se zove pravosuđe.

Govoreći o “trojci”, Dodik je rekao da postoji problem konzistentnosti jer jedno se dogovore, a na sljedećem sastnaku to ne važi.

“Ja ne pripadam tim ljudima, kada se dogovorim izvršiću tu obavezu pa taman bilo na moju štetu. Mislim da u sebi nemaju zlobe, brane pozicije kojem misle da treba”, rekao je Dodik.

Za mogućnost da Kristijan Šmit nametne tehničke izmjene Izbornog zakona ukoliko se domaći lideri ne uspiju dogovoriti, predsjednik Srpske je ponovio da je tako nešto neprihvatljivo i da bi svako Šmitovo nametanje moglo dovesti do posljedica po evropski put BiH.

“Laže, neće on ništa nametnuti, danas mu je bila šefica Berbok pa on misli da može nešto da nameće. Ne može on ništa nametati. On je jedan obični petljanac”, istakao je Dodik i dodao da sve što su visoki predstavnici uveli mora da bude redefinisano.

On je naveo da je saglasan da se redefiniše pozicija Centralne izborne komisije BiH, navodeći problem Predsjedništva gdje hrvatska strana insistira.

Dodik, koji je i lider SNSD-a, istakao je da nije tačno da pregovara sa SDA, već da se prije mjesec-dva susreo sa bivšim premijerom FBiH Fadilom Novalićem i razgovarao, ocijenivši da je taj čovjek nepravedno presuđen.

On je istakao da je SDA paraobavještajnom strukturom pokrio cijelu Republiku Srpsku, da je Obavještajno-bezbjednosna agencija isključivo je korištena da radi protiv Srpske i o tome mogu da govore dokumenti koje ima na raspolaganju.

DODIK: ROČIŠTE PROTIV MENE MOŽE NANIJETI OZBILJNU ŠTETU BiH

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik smatra da će proces koje se protiv njega vodi u Sudu BiH “sahraniti” taj sud, a postoji mogućnost i da nanese ozbiljnu štetu BiH.

Dodik je rekao da ide na ročište da bi pokazao da je sve to apsurd, da ništa nije kriv i da je situacija nakaradna.

On je za “Kliks” rekao da je sve jasno kada se pogleda biografija žene koja sada sudi, koja je oslobodila optužene za zločine nad Srbima u Konjicu, a da je te iste ljude kasnije osudio Haški tribunal za iste zločine.

“Kako možete da budete pravnik i prihvatite činjenicu da stranac, neovlašten, interveniše odlukom u zakonu i vi na osnovu toga sudite? Znači sve je ovdje nelegalno – sud, Kristijan Šmit, jedini Milorad Dodik je legalan”, dodao je predsjednik Srpske.

Za Ustavni sud BiH je rekao da je inkvizicijski, da ne doprinosi stabilizaciji, već rasturanju BiH koju će na kraju i razvaliti BiH.

On je naglasio da mora biti riješeno pitanje stranih sudija da bi Srpska tek tada prihvatila i poštovala takav sud.

Na pitanje da li je u koliziji njegov odnos prema Rusiji i podrška evropskom putu BiH, Dodik je rekao da misli da je to veoma spojivo.

“Zato što je neko pakostan u Evropi i zato što mu nešto ne ide u Evropi, što bi mi njih pratili”, naveo je Dodik i upitao šta je to uradio ruski predsjednik Vladimir Putin protiv FBiH i zašto bi Sarajevo imalo negativan stav.

Dodik je ponovio da ne postoji nijedna odluka prema kojoj BiH uvodi sankcije Rusiji.

Govoreći o auto-putu Beograd-Sarajevo, Dodik je rekao da Turska želi da pomogne i da je ono što su ponudili BiH veoma prihvatljivo u finansijskom okviru.

On je pojasnio da u parlamentima BiH i Turske treba da se donese sporazum koji bi omogućio da se to ostvaruje putem međudržavnih sporazuma.

“Da bi to imali, moramo da imamo jasno definisane trase, što je u Republici Srpskoj učinjeno, ali ne i u Federaciji BiH”, naveo je Dodik.

On je dodao da treba dogovoriti kuda ide trasa kroz Brčko. “Mi ćemo preuzeti dio koji ide prema nama, a FBiH da uzme onaj koji ide prema Tuzli”, rekao je Dodik i dodao da to međutim, nekima to ne odgovara.

Dodik je istakao da Republika Srpska funkcioniše, izmiruje sve svoje obaveze, i plate i penzije, pogotovu obaveze prema inostranstvu.

Što se tiče štrajka u pravosuđu u Srpskoj, Dodik je rekao da to pitanje traje 15-20 godina, kada su intervencijama stranaca sudijama date veće plate, a daktilografi i drugi zaposleni ostali su ispod crte.

“To treba riješiti tako – sudijama smanjiti plate, a povećati tim radnicima, zadržati u istom okviru”, dodao je Dodik.

Slične novosti

Komentari