Home » Dodik: Podrška Srbiji; Vučić jedini uspio da pitanje KiM vrati u fokus

Dodik: Podrška Srbiji; Vučić jedini uspio da pitanje KiM vrati u fokus

Piše INFO

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je u našoj emisiji Aktuelno da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić uspio da pitanje Kosmeta iz jedne gubitničke pozicije vrati na dnevni red i fokus interesovanja.

Dodik kaže da je teška pozicija Vučića, ali da dobro radi.

  • Vučić pokušava da okupi sve i da vodi javni dijalog. Ključni problem gubitka Kosova i današnjeg statusa jeste trenutak, kada su prethodne vlasti Srbije pristale da aranžman iz okrilja Ujedinjenih nacija prebace u okvire Evropske unije. Već tada je obezbijeđena odluka da se mišljenje međunarodnog tribunala, a vezano za status Kosova i proglašenje nezavisnosti, proglasi nevažećim – istakao je Dodik.

S druge strane, kaže on razvoj ove situacije, koja se sada dešava, jeste percepcija tih naroda, koji kako ističe, prihvataju Kosovo ide zatim da su oni država i da imaju suverena prava na svom prostoru.

  • Zato danas Srbe tretiraju na sjeveru Kosova kao pobunjeničku grupu, a ne kao relevantan politički faktor. Sve skupa se usložnjava činjenicom da je došlo do sukoba između Rusije i Ukrajine, da su zapadnjaci nervozni. Decenijama ne uspijevaju neke stvari da riješe, guraju ispod tepiha. Sada su sve odjednom nešto htjeli da završe, s prijetnjama, kako oni to jedino znaju – kaže Dodik u emisiji Aktuelno.

Dodaje i da su pojačane prijetnje od strane Zapada i vidi se ojačana pozicija Njemačke.

  • Njemačke koja je antisrpska na tom prostoru Balkana. Ona je uvijek bila antisrpska, nije bila racionalna, realna i uvijek je bila protiv Srba. Tako je i u ovom slučaju vezano za Kosovo – rekao je Dodik.

Dodik navodi da je u svakom slučaju danas vidljivo da se ne drži do dogovora, do sporazuma.

  • Ono što mora da se ima u vidu jeste to da se sagledaju posljedice koje smo mogli da čujemo za Kosovo i Metohiju, a to je da će se prekinuti evropski put, da će se zaustaviti investicije, uvesti vize ponovo. To su ozbiljne posljedice – kaže Dodik.

Ponovio je da bi posljedice mogle da promijene ekonomski, socijalni i geopolitički položaj za same Srbe.

  • Zbog toga je važna jedna stvar, koju moraju da urade Srbi, a to je da budu jedinstveni i da se okupe oko pregovaranja. Važno je da se kaže, “ako odbijamo, odbićemo zajedno, ako prihvatimo, moramo prihvatiti zajedno”. A to je važno samo zato da Srbija i Srbi ponovo ne bi bili podijeljeni. Šta god da se uradi, moramo da uradimo zajedno – naveo je Dodik.

Istakao je da ako se odbija francusko – njemački plan, onda to mora kako kaže da odbije vlast i opozicija, ali i društvo u cjelini.

Takođe, ako ga prihvatamo onda to treba svi da uradimo.

  • Srbija ne treba nikad da prizna Kosovo i nikad ne treba da popusti u bilo kakvim nastojanjima. Možda će Srbija u nekom istorijskom trenutku morati da izgubi, kao što je u ovom trenutku značajno izgubila suverenitet na ovom prostoru, ali samo priznanje je definitivno i ono ne mora da bude stavljeno na stranu – kazao je Dodik.

Zato sada, objašnjava Dodik, zapadnjaci neće da kažu priznajte Kosovo, nego kažu nemojte ga osporavati.

  • Mora da se naučimo da svi ti ambasadori i izaslanici imaju svoje karijere i oni žele da uspiju, šta njima smeta Kosmeta, zašto Nijemcima smeta Kosmet?!

Kada se govri o Zajednici srpskih opština, Dodik napominje da je dobro što pričaju o Republici Srpskoj, međutim Albanci često kažu da ne žele Republiku Srpsku na teritoriji Kosmeta.

  • To je baš dobro što tako govore, to će jednog dana i biti Republika Srpska. Mislim to u suštinskom značaju. Eto zvaće se Zajednica srpskih opština, imaće izvršne funkcije vlasti kao što ima Srpska, specijalne odnose sa Srbijom kao što ima Republika Srpska. To je njima problem i sva priča je u tome – zaključuje Dodik.

Slične novosti

Komentari