Home » Dodik o referendumu kad osjeti pad rejtinga

Dodik o referendumu kad osjeti pad rejtinga

Piše INFO

Potpredsjednica PDP i poslanica Narodne skupštine RS Jelena Trivić kaže za Srpskainfo da član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik u nemogućnosti nametanja tema koje su od suštinskog značaja za život naroda u Republici Srpskoj ili kada osjeti pad svog rejtinga i rejtinga svoje stranke, nametne temu o referendumu.

Dodik tu temu pokreće još od 2006. godine i od tada do danas ništa suštinski bitno za Republiku Srpsku se nije promijenilo u tom pogledu, a u tom periodu upravo je SNSD sve vrijeme vlast u Republici Srpskoj i najvećim dijelom vršio vlast i na nivou zajedničkih institucija – kaže Trivićeva.

Ona ističe da se Dodik 16 godina poigrava jednim značajnim pitanjem.

– Igrati se emocijama naroda, nije čin jednog državničkog ponašanja. Upravo suprotno, ovo je jedan grubi čin banalizacije nacionalnog pitanja Srpske i njenih građana – kazala je Trivićeva.

Kada je riječ o Dodikovoj izjavi „da će se prije raspasti Evropa nego što će BiH ući u EU“, zbog, kako je naveo, pokušaja međunarodne zajednice da nametne priču o majorizaciji Srba, Trivićeva je podsjetila da je u nekoliko posljednjih izjava Johan Satler vrlo eksplicitno hvalio Milorada Dodika i njegov rad u Predsjedništvu BiH.

– Tako da izjave o tome kako će se EU raspasti više doživljavam kao floskule koje mogu biti prihvatljive i pomalo zanimljive širim narodnim masama – rekla je Trivićeva.

Ona smatra da SNSD ne radi bilo šta konkretno po pitanju referenduma, osim što diže prašinu i skreće pažnju sa lošeg životnog standarda ljudi u Republici Srpskoj.

– Suštinska obnova i reforme koje su neophodne Republici Srpskoj ne moraju da se vezuju za proces evropskih integracija niti ih treba posmatrati kroz prizmu nametanja od strane bilo koga. Republici Srpskoj i njenim građanima vlasti treba da omoguće bolji život, više plate, više penzije, bolju socijalnu i zdravstvenu sigurnost, te nužnu vladavinu prava i obračun sa korupcijom – kazala je Trivićeva.

Ona je dodala da proces evropskih integracija može u tome da pomogne, ali da je vlast Republike Srpske trebala da radi na ovim temama zbog svog naroda, a ne zbog Evropske unije, SAD ili bilo koga drugog.

– Iz ugla potpredsjednika PDP mogu reći da centralizacija BiH nikom iz Republike Srpske nije opcija,  bilo da ste dio vlasti ili ne. Mi kao politička opozicija u pogledu nadležnosti Republike imamo političku obavezu da jačamo njene nadležnosti, da se odupremo svim pokušajima centralizacije i unitarizacije BiH – rekla je Trivićeva.

Isto tako, ona je istakla, da samo jaka i stabilna Republika Srpska može biti garant da niko izvana ne može da joj nametne bilo kakvu centralizaciju.

– Jedan čovjek i grupa okupljena oko njega nisu i ne mogu biti garant očuvanja, to može biti samo narod, uvjeren i jedinstven u želji da ovdje ostane. Nažalost, veliki dio našeg naroda je izgubio vjeru u bolji život, a najveću odgovornost za to snose dugogodišnji nosioci vlasti – zaključila je Trivićeva.

Slične novosti

Komentari