Home » Dodik: Ako budu sankcije za Srpsku, nema ni razvojnih projekata za FBiH

Dodik: Ako budu sankcije za Srpsku, nema ni razvojnih projekata za FBiH

Piše INFO

Ako Savjet EU donese odluku da uvede sankcije Republici Srpskoj, onda RS neće dati saglasnost ni za jedan razvojni projekt u FBiH, rekao je Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a, nakon sjednice Predsjedništva stranke.

On je dodao da SNSD odbacuje “površnu i navijačku” odluku Evropskog parlamenta o sankcijama i dodao da Savjet EU nema ni jedan razlog da priča o sankcijama.

Odgovarajući na pitanje o izjavama Analene Berbok, ministarke spoljnih poslova Njemačke, o tome da treba uvesti sankcije RS, Dodik je rekao da ona iznosi laži na javnoj sceni i da bez skrupula nameće svoju mržnju prema Srbima i RS.

“Njena politika neće biti podržana. Ja tačno znam broj zemalja EU koje se nisu uključile u to što ona traži”, rekao je Dodik.

Govoreći o imenovanju Manuela Saracina za specijalnog izaslanika za zapadni Balkan Vlade Njemačke, o čemu su “Nezavisne” ekskluzivno prve pisale, Dodik je pojasnio da se radi o savjetniku ministarke Berbok i da ne zna šta je njegova uloga.

“Šta će nam svi ti izaslanici? Mi nemamo vremena nego da primamo sve te izaslanike koji nemaju nikakvog uticaja. Onog Britanca Piča neće EU, neće s njim da razgovaraju, pa sad traži da Britanija i Amerika nešto zajedno rade”, rekao je Dodik.

Govoreći o odlukama Hrvatskog narodnog sabora, Dodik je rekao da su odluke u vezi s Izbornim zakonom razumljive za RS, i optužio je Bošnjake da ne dozvoljavaju ni Srbima ni Hrvatima da imaju prava koja pripadaju konstitutivnim narodima.

“Ne razumijemo zašto muslimani ne dozvoljavaju nijednom narodu njihova prava. Ne vidimo da je taj njihov koncept stabilan. Vidimo bolesnu političku ambiciju u kojoj muslimani žele napraviti državu za sebe”, rekao je Dodik.

Rekao je da će Srpska tražiti da RS sprovede izbore na lokalnom nivou, ističući da je sadašnji koncept nametnut, te da se želi samo ono što piše u Ustavu.

Govoreći o 14 ključnih prioriteta EU, Dodik je rekao da je RS za njihovo ispunjavanje, ali samo da se svi prioriteti sprovedu odjednom, a ne da se, kako je naveo, pitanja o Ustavnom sudu BiH i OHR-u ostavljaju za kasnije, a da se sada žele usvojiti zakoni o javnim nabavkama.

Što se tiče izbora za savjete mjesnih zajednica u Banjaluci, Dodik je naglasio da je uspjeh SNSD-a pokazao da ta stranka jača.

Slične novosti

Komentari