Home » DOBOJ: Gradonačelnik Jerinić za 5 mjeseci podijelio 70.000 KM na direktne sporazume

DOBOJ: Gradonačelnik Jerinić za 5 mjeseci podijelio 70.000 KM na direktne sporazume

Piše INFO

Recept Grada Doboja i njegovog gradonačelnika Borisa Jerinića je jednostavan, vrijednost javnog posla procijeni do zakonske granice od 6.000 KM i odabre firmu koja će sve završiti. Njegovih 12 direktnih sporazuma građani su platili 69.653 KM bez uračunatog PDV-a.Najbolji praktični primjer za izvlačenje javnog novca u privatne džepove su famozna 3D slova na ulazu u gradove postavljaju gotovo sve lokalne zajednice. Doboj je izradu podkonstrukcije za “Love Doboj” “Print Studiju” platio 5.730 KM, a ugovor je potpisan 14. decembra 2020. Ista firma angažovana je novim ugovorom 24. decembra prošle godine, kada su za 5.880 KM kupljena samostojeća 3D slova. Ukupna vrijednost nabavki je 11.610 KM. Da je raspisan neki od transparentnijih zakonskih postupaka, više firmi imalo bi pravo učešća, a ovako ih je gradonačelnik Jerinić direktno dodijeljenim ugovorima sve zasutavio, a favorizovao, očito, sebi blisku firmu.Primjera zloupotreba ima još, pa tako, 1. marta ove godine odlučio je da javnu rasvjetu u gradu popravlja “Saša Trade” i to za 5.944 KM, što je samo 56 KM jeftinije od granične zakonske vrijednosti za direktnu dodjelu ugovora.

I “Hidro-Simpu” su namijenjena dva ugovora i to za izradu glavnog projekta opremanja hidromašinskom i elektro opremom bunara BOL 3MR i spajanje na vodovodni sistem Boljanić – 6.000 KM, kao i onaj za izradu projekta za kontrolu minimalnog vodostaja Bosne u zoni izvorišt Rudanka – 6.000 KM.Izdvajaju se takođe i govori sa “Dobojinvestom” za izradu projekta u vezi sa nastavkom izgradnje kolektora u Bukovici Velikoj – 5.950 KM, a bio mu je potreban i medijski prostor na portalima za hvalospjeve o gradskim “uspjesima” – “Promo timu” iz Banjaluke platio je 6.000 KM.

Košulje za šalterske radnike kupljene su u butiku “Boni”, a vrijednost nabavke je 5.983 KM.

Za Teritorijalnu vatrogasnu jedinicu realizovana su dva posla – kupovina vatrogasne opreme i sredstava za gašenje požara, kao i periodične preglede vatrogasaca. Ugovor su direktno dobile firme “Tehnička zaštita” – 5.971 KM i Medicina rada “Čumić” – 5.735 KM.Firma “Grafičar” izabrana je za pripremu i štampanje Službenog glasnika Doboja – 5.000 KM, kao i “Beton plus” za kupovinu parkovskih klupa i betonskih kanti za smeće – 5.460 KM.

Svi ugovori potpisani su od novembra 2020. do marta ove godine.

Slične novosti

Komentari