Home » DOBOJ: Građani uznemireni zbog radova u rijeci Bosni i novih poplava

DOBOJ: Građani uznemireni zbog radova u rijeci Bosni i novih poplava

Piše INFO

Grupa građana Da se ne ponovi maj 2014 godine prijavila je Vodama Srpske, vodnoj inspekciji i Republičkom javnom tužilaštvu deponovanje materijala uz korito rijeke Bosne u Pločniku, kao i izgrađene objekte za separaciju šljunka i proizvodnju betona u neposrednoj blizini.Navedeno deponovanje materijala i gradnja objekata zabranjeni su odredbama članova 3, 104 i 105 Zakona o vodama, jer smanjuje protok vode prilikom visokih vodostaja i utiče na ugroženost Doboja i drugih područja od poplava.

Od Voda Srpske, vodne inspekcije i Republičkog javnog tužilaštva očekuje se da prestanu tolerisati deponovanje materijala i gradnju objekata uz korito rijeke Bosne, sankcionišu odgovorne i obezbijede uklanjanje deponovanog materijala i nezakonito izgrađenih objekata.Iz Grupe građana Sa se ne ponovi maj 2014.. godine su u više navrata u proteklom periodu isticali da situacija na terenu jasno ukazuje da se scenarij iz 2014. može ponoviti jer je Doboj i dalje ugrožen od poplava zbog nedovoljne visine starog i nepostojanja drugih odbrambenih nasipa, neuređenog korita rijeke Bosne i njenih pritoka, izgrađenih objekata i deponovanog materijala na vodoplavnom području, starog željezničkog mosta i odvodnje unutrašnjih voda.Član Grupe Momir Dejanović, i višegodišnji borac protiv korupcije u Doboju i Republici Srpskoj, uvjeren je da se stanje ne može promijenti bez utvrđivanja odgovornosti za ono što se desilo 2014. godine.Podsjeća i da je Centar za humanu politiku, čiji je predsjednik, pokušao tužbom protiv Republike Srpske, grada Doboja i Voda Srpske i krivičnom prijavom protiv odgovornih iz Voda Srpske, civilne zaštite, vodne inspekcije, gradske uprave, ministarstva vodoprivrede i vlade da se utvrdi institucionalna odgovornost i pojedinačna krivična odgovornost zbog nečinjenja, propusta i nesavjesnog rada zbog kojih je Doboj bio poplavljen 2014. godine, kada se utopilo 11 lica i nastala šteta od nekoliko stotina miliona KM od koje se Doboj još nije oporavio.“Iako je prošlo šest godina, Osnovni sud u Doboju još nije zakazao ni pripremno ročište po tužbi, a dobojsko tužilaštvo još nije donijelo odluku o krivičnoj odgovornosti Obrena Petrovića i još dvije osobe. Očekujem da će biti donesena odluka o nesprovođenju ili obustavljanju istrage protiv odgovornih za poplave, čime će dobojsko i druga tužilaštva nastaviti praksu zaštite krivično odgovornih iz institucija vlasti”, ističe Dejanović za BUKU i podsjeća da je u vrijeme poplava, tadašnji predsjednik RS, Milorad Dodik obećao podnijeti krivičnu prijavu protiv odgovornih, ali nije ispunio ovo, kao i mnoga druga obećanja: “Mnogo važnije je da je Milorad Dodik umjesto podnošenja krivične prijave, pokrenuo postupak utvrđivanja odgovornosti i smjene za funkcija sebe i svih onih koji su odgovorni zbog zanemarivanja funkcije zaštite od poplava. Nemam informaciju da li su tužilaštva, policija i drugi po službenoj dužnosti pokretali postupak utvrđivanja krivične i druge odgvornosti za poplave 2014. godine, ali prema nepotpunim informacijama koje smo dobili od dobojskog tužilaštva i drugih saznanja najverovatnije to nisu učinili”.

Ono što je poduzeto od strane institucije odmah poslije poplava je izrada studije. Nju je uradio Zavod za vodoprivredu RS i u njoj su identifikovani problemi zaštite od poplava i dato više prijedloga za zaštitu od istih, koji uključuju izgradnju odbrambenih nasipa, uređenje korita rijeke Bosne i njenih pritoka, izgradnju objekata za zaštitu od unutrašnjih voda, rješavanje problema devastiranog vodoplavnog područja gradnjom objekata i deponovanjem materijala koji su zakonom zabranjeni i druge mjere.Tako je nakon poplava 2014. godine podignuta visina dijela odbrambenog nasipa za 1 metar, što je bila preporuka iz studije iz 1969. godine koja je ignorisana 45 godina i koja je mogla spasiti Doboj. Započeta je i regulacija potoka Liješanj i izrađen je projekat regulacije korita rijeke Bosne.“Ovo nabrojano je sve što je poduzeto, dok su i dalje nastavljeni gradnja i deponovanje materijala na vodoplavnom području i nekontrolisano vađenje šljunka iz rijeke Bosne, koji su bili jedan od uzroka zbog kojih je Doboj bio poplavljen 2014. godine. Posebno zabrinjava što su gradskim i entitetskim vlastima važniji finansiranje LED rasvjete i predizborno koruptivno asfaltiranje putića i druge aktivnosti na koje će biti potrošeno nekoliko miliona KM kreditnih sredstava od izgradnje odbrambenog nasipa, regulacije korita rijeke Bosne i drugih aktivnosti na zaštiti od poplava”, jasan je Dejanović.Grupa građana Da se ne ponovi maj 2014, uputila je i otvoreno pismo političkim partijama i kandidatima za gradonačelnika da prije ovogodišnjih lokalnih izbora javno odgovore zabrinutim građanima šta planiraju učiniti u periodu 2020-2024. godina da se Doboj zaštiti od poplava.

Nažalost, do sada nije bilo odgovora političkih partija i kandidata na njihovo otvoreno pismo izuzev izjave u medijima dobojskog gradonačelnika da će biti uređena korita rijeke Bosne i nekih njenih pritoka, pri čemu je navedena i vrijednost ovog projekta koja se sa ranije spominjanih 25 miliona KM povećala na 50 miliona KM: “Očigledno je da se mnogi trebaju ugraditi u ovaj projekat i na njemu napuniti svoje džepove za nekoliko miliona KM. Treba imati u vidu da se dobojski gradonačelnik ništa ne pita o rješavanju ovog i drugih problema, kao i da ne razumije da su Vode Srpske i druge entitetske institucije prvenstveno i u najvećem dijelu nadležne za zaštitu od poplava i isključivo nadležne za finansiranje uređenja korita rijeke Bosne i njenih pritoka i izgradnju odbrambenog nasipa”.Podsjetimo tog 15. maja 2014. godine vodostaj rijeke Bosne bio je 7,21 metar, četiri metra iznad kote redovne odbrane od poplava. Poplavljene su kuće, stanovi, poslovni prostori, garaže, a smrtno je stradalo 11 Dobojlija, dok je materijalna šteta procijenjena na više od 173 miliona maraka.

Slične novosti

Komentari