Home » Đurić: Bajden prihvata sve obaveze iz Vašingtonskog sporazuma

Đurić: Bajden prihvata sve obaveze iz Vašingtonskog sporazuma

Piše INFO

Ambasador Srbije u SAD Marko Đurić izjavio je da administracija američkog predsjednika Džozefa Bajdena prihvata sve obaveze iz Vašingtonskog sporazuma koji je potpisan tokom mandata njegovog prethodnika Donalda Trampa.

Đurić je u intervjuu za današnju beogradsku Politiku rekao da je proteklih nedjelja razgovarao s predstavnicima Stejt departmenta, Savjeta za nacionalnu bezbjednost i ljudima iz nove administracije i da je čuo ohrabrujuće poruke kada je riječ o odnosu prema Vašingtonskom sporazumu, koje, prema njegovom mišljenju, znače da sve što je potpisano bude sprovedeno.

On je ukazao da je za Srbiju to važno zbog realizacije infrastrukturnih projekata, ekonomskog razvoja i zbog zaštite kulturne baštine na KiM i sprovođenja presuda kada je riječ o imovini manastira Visoki Dečani.

Na pitanje da li se razgovara o posjeti Bajdena Srbiji, Đurić je odgovorio da svakoga dana u razgovorima sa sagovornicima iz SAD ističe da je poslednji američki predsednik koji je posjetio Srbiju bio Džimi Karter 1980. godine.

– Nama Srbima bi velika čast bila da jedan predsednik Amerike, dok je na funkciji, poseti naš glavni grad, uz uveravanja da bi u Beogradu bio dočekan veoma srdačno i bolje nego u nekim gradovima centralne i istočne Evrope – rekao je Đurić.

On je ukazao da bi to bio značajan podsticaj za razvoj bilateralnih odnosa SAD i Srbije i dodao da će o tome nastaviti da razgovara sa američkim partnerima.

Govoreći o tome šta se može očekivati od premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija, Đurić je rekao da je Kurti pokazao sklonost ka inaćenju i ne preterano konstruktiuvnom pristupu, čak i u odnosu na sugestije visokih predstavnika američke administracije.

– Iz razgovora koje smo imali prethodnih nedelja proističe da će SAD podržati napore EU kao glavne i odgovorne i na osnovu mandata SB UN iz 2011. godine za vođenje dijaloga – rekao je Đurić.

On je ukazao da desetine napada na imovinu SPC na Kosmetu i poruka o ukidanju statusa ugroženosti srpskih svetinja od početka godine predstavljaju potvrdu nezrelosti i nespremnsoti Prištine da nosi odgovornost za bezbjednost i zaštitu svetinja.

– To pokazuje i prištinsku ostrašćenu političku namjeru da se položaj naših svetinja iskoristi za realizaciju njihovih separatističkih ciljeva – ukazao je Đurić.

Govoreći o 140 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa Srbije i SAD, Đurić je rekao da Ambasada Srbije u Vašingtonu čini sve da ostvari kontakt sa što većim brojem ljudi i da je za nekoliko mjeseci postala jedna od najaktivnijih ambasada iz regiona, kao i da je to prepoznato od uticajnih sagovornika na visokom novou u SAD.

Istakao je da će se raditi na izgradnji digitalne platforme koja će imati za cilj da omogući povezivanje srpske dijaspore u SAD različitih generacija i strukture.

Đurić je naveo i da ekonomski razvoj Srbije nije ostao neprimjećen u srpskoj dijaspori, o čemu, prema njegovim riječima, svjedoči i povećan broj zahtjeva za srpsko državljanstvo i dobijanje pasoša.

Slične novosti

Komentari