Home » Đi Ping: Nećemo zaboraviti podršku prijatelja iz Srpske

Đi Ping: Nećemo zaboraviti podršku prijatelja iz Srpske

Piše INFO

Kineski ambasador u BiH Đi Ping rekao je da će solidarnost i zajednički napori u borbi protiv virusa korona sigurno biti zabilježeni u istoriji odnosa između Kine i BiH.
“Veže nas tradicionalno prijateljstvo koje prati dugoročno međusobno poštovanje i iskreno pomaganje. Nećemo zaboraviti da je početkom prošle godine srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik uputio pismo kineskom predsjedniku Si Đinpingu u ključnim trenucima kada se kineski narod borio protiv pandemije”, rekao je Đi novinarima u Banjaluci, gdje je sa zvaničnicima Srpske dočekao prvi kontingent od 80.000 doza kineskih vakcina “Sinofarm”.

On je dodao da je mnogo prijatelja iz Srpske izrazilo podršku Kini na različite načine.

“Proteklih godinu dana predsjednik Kine i srpski član Predsjedništva BiH Dodik razmijenili su više pisama i zajedno prisustvovali samitu lidera zemalja Centralne i Istočne Evrope u februaru ove godine i tom prilikom održali važan govor. To pokazuje odlučnost za zajedničku borbu protiv pandemije virusa korona”, naglasio je kineski ambasador u BiH.

Navodeći da je virus korona zajednički neprijatelj čovječanstva, on je izrazio uvjerenje da je saradnja i solidarnost jedini put do pobjede nad epidemijom.

“Trenutno se uredno odvija masovna vakcinacija u Kini, gdje je ogromna potražnja za vakcinama. Naša zemlja je odlučna da doprinosi globalnoj borbi protiv pandemije. Kina je konkretnim djelima ispunila obećanje predsjednika Si Đipinga da će kineske vakcine biti globalno javno dobro”, rekao je Đi.

On je poželio brzu pobjedu prijateljima protiv pandemije virusa korona, te sve više uspjeha u saradnji Kine i Srpske.

Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik danas je u Banjaluci dočekao prvi kontingent od 80.000 doza kineskih vakcina “Sinofarm”.

Dočeku prve isporuke vakcina prisustvovao je i ambasador Kine u BiH Đi Ping, predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković i ministar zdravlja i socijalne zaštite Srpske Alen Šeranić.

Prvi kontingent od 80.000 doza vakcina, od ukupno predviđenih 160.000 doza, stigao je u krug banjalučkog preduzeća “Krajina grup”.

Slične novosti

Komentari