Home » Đajić: Godinu nakon prvog slučaja kovida situacija ponovo teška

Đajić: Godinu nakon prvog slučaja kovida situacija ponovo teška

Piše INFO

Generalni direktor Univerzitetskog kliničkog centra (UKC) Republike Srpske Vlado Đajić rekao je Srni da je protekla godina borbe sa virusom korona u ovoj zdravstvenoj ustanovi bila teška, te da je pregledano oko 20.000 pacijenata, oko 5.000 ih je hospitalizovano, dok je oko 1.000 zahtijevalo potporu kiseoničkom terapijom.

Đajić je napomenuo da je sada, godinu nakon što je otkriven prvi pozitivan slučaj u Republici Srpskoj, situacija opet teška, jer se bilježi veliki broj pozitivnih slučajeva na dnevnom nivou.

  • Trenutno je u UKC-u Srpske smješteno oko 250 pacijenata, od čega je oko 30 pacijenata na mehaničkoj ventilaciji. Juče smo imali više od 100 pacijenata na pregledu koji su bili pozitivni na kovid 19 i oko 30 njih smo primili na hospitalizaciju – rekao je Đajić.

On je upozorio da je situacija gora nego ikada, te da narednih 15 dana slijedi težak period i da građani treba da su i dalje na oprezu i da se pridržavaju epidemioloških mjera.

  • Došlo je do opuštanja kod građana, ne koriste se zaštitne maske niti se drži distanca, te pozivamo sugrađane da budu strpljivi, ali i vlasnike ugostiteljskih i drugih uslužnih objekata na pojačanu kontrolu pridržavanja epidemioloških mjera – rekao je Đajić.

On je napomenuo da je napravljena strategija za naredni period, te da je oslobođeno oko 100 kreveta, jer se očekuje novi priliv pacijenata.

  • U početku su pacijenti bili starije životne dobi, ali ovih dana primjećujemo da je najviše pacijenata srednje životne dobi od 35 do 50 godina, što je još opasnije, jer se bolest javlja sa izraženom kliničkom slikom i nepredvidivim ishodom – upozorio je Đajić.

Đajić je rekao da je protekla godina za zdravstvene radnike bila teška i neizvjesna, jer se paralelno sa liječenjem pacijenata pozitivnih na virus korona moralo organizovati i liječenje i drugih pacijenata.

  • Prema ocjenama Svjetske zdravstvene organizacije, naš rad je bio i više nego odličan, svi pacijenti su imali adekvatan smještaj, dobru zdravstvenu zaštitu i potrebne lijekove – rekao je Đajić.

On je zahvalio rukovodstvu Republike Srpske i njenim institucijama na podršci koju su dali zdravstvenim radnicima u borbi sa virusom korona.

Slične novosti

Komentari