Home » Denis Zvizdić: Pet Dodikovih krivih navoda i zašto je priča o otcjepljenju bajka

Denis Zvizdić: Pet Dodikovih krivih navoda i zašto je priča o otcjepljenju bajka

Piše INFO

Član Kolegija Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić poručio je da je jučerašnja, još jedna u nizu najava o otcjepljenju Republike Srpske bajka Milorada Dodika.

Zvizdić je izdvojio pet krivih navod akoje je Dodik jučer istakao, zbog čega tvrdi da nema govora o snovima o otcjepljenju.

“Lažna vizura vlastite nepogrešivosti je u jučerašnjem nekontrolisanom nastupu Milorada Dodika doživjela svoj vrhunac. Suprotno od rasprave o brojnim problemima sa kojima se suočava bh. entitet RS: društvena i ekonomska regresija, loš zdravstveni i ekonomski odgovor na pandemiju koronavirusa, kontinuirano zaduženje, gubitak radnih mjesta, drastičan pad životnog standarda itd, Dodik po ko zna koji put ponavlja bajku o otcjepljenju”, ističe Zvizdić.

Odmah poslije čitanja zaključaka NSRS-a, koje je očito u svrhu lične promocije osmislio Dodik, Zvizdić smatra da postaje jasno da je riječ o jeftinoj populističkoj demagogiji i krivim navodima koji su u suprotnosti sa domaćim i međunarodnim pravom.

Evo nekoliko takvih ispravki:

Krivi navod 1. – RS je potpisnica Dejtonskog sporazuma.

“Jedna od potpisnica Dejtonskog sporazuma nije RS, već SR Jugoslavija, čime je de iure potvrđen čin umiješanosti Miloševićeve Jugoslavije u rat u BiH, a time i agresije na međunarodno priznatu Bosnu i Hercegovinu, što je potvrdio i Međunarodni sud pravde”.

Krivi navod 2. – Krajnje je vrijeme da Ured visokog predstavnika bude zatvoren.

“Ured visokog predstavnika je ustavna kategorija utvrđena Aneksom 10. Dejtonskog sporazuma, rezolucijama Vijeća sigurnosti UN-a i vrhovni je tumač Dejtonskog sporazuma. Dok god postoji Detonski sporazum mora postojati i OHR, osim ako PIC ne odluči drugačije. Dakle, Dodik koji traži ‘zaštitu Dejtona’, ovakvim prijedlogom ustvari želi raspakovati Dejton”.

Krivi navod 3. – Treba ukinuti međunarodne vojne snage u BiH.

“Dok god postoje separatističke i hegemonističke težnje i pojedinci koji ih promoviraju poput Milorada Dodika, treba da postoje pojačane međunarodne vojne snage u BiH, radi očuvanja mira u BiH, a Dejtonski sporazum je prije svega mirovni sporazum”.

Krivi navod 4. – RS ima pravo na samoopredjeljenje.

“Entitet u sastavu suverene i međunarodno priznate države, odnosno jedan od naroda koji živi na tom području, ne može se u međunarodnopravnom smislu pozivati na samoopredjeljenje (koje je u međunarodno pravo uvedeno 1946. godine sa ciljem da se neke afričke i azijske zemlje oslobode kolonijalne vlasti). Iznad prava na samoopredjeljenje je teritorijalni integritet i suverenitet svake države, koji je i u Ustavu BiH vrhovno načelo. Dakle, da bi jedna teritorijalno-politička jedinica u sastavu suverene države ili narod mogao konzumirati pravo na samoopredjeljenje, mora postojati saglasnost države koja ima suverenitet i teritorijalni integritet, što u slučaju BiH nikada neće biti moguće”.

Krivi navod 5. – Treba pokrenuti razgovore o mirnom razlazu.

“Ne postoji mogućnost mirnog razlaza. A, ako bi neko u RS-u bio toliko neodgovoran i suicidno orijentisan da se ikada odluči na takav scenarij, jedino što bi se dogodilo jeste nestanak entiteta RS. (Takvi avanturisti trebaju imati u vidu sudbinu Abhazije ili Južne Osetije). Detaljnijom analizom bi i ostali Dodikovi zaključci bili potpuno osporeni.

“Zbog toga pozivam stanovništvo entiteta RS da ne nasjeda na ove populističke provokacije kojima se želi skrenuti pažnja sa ogromnih ekonomskih problema sa kojima se suočavaju građani RS-a, kao i katastrofalnog odgovora na pandemiju koronavirusa”, zaključio je Zvizdić.

Slične novosti

Komentari