Home » Danas poštovanje Turskoj, a nekada veliki otklon

Danas poštovanje Turskoj, a nekada veliki otklon

Piše INFO

Milorad Dodik, kada je bio predsjednik Republike Srpske, govorio je da je Turska apsolutno neprihvatljiva kao moderator odnosa u BiH. Evo kako je to tada objašnjavao, a ništa bitno od tada se nije promijenilo u odnosima Turske i BiH osim njegovog mišljenja.


“Meni smeta uloga Turske u BiH. Ona je članica Savjeta za implementaciju mira i na svim sastancima podržava isključivo bošnjački pristup rješavanju problema; nikada se nije desilo da bude objektivna. Zato Turska apsolutno neprihvatljiva kao moderator odnosa u BiH”, rekao je Dodik tokom svog prvgo mandata predsjendika Rrpublike Srpske.

Kako je prenijela tada Srna, Dodik je gostujući u programu televizije B92 tada naveo da je Turska “pomagala muslimane” u ratu 90-ih godina, među prvim priznala Kosovo i uvijek bila “na suprotnoj strani od interesa” srpskog naroda u BiH, dodavši da je svoj stav prenio i tadašnjem predsjedniku Srbije Borisu Tadiću.

Šta se promijenilo u Dodikovoj glavi pa se danas duboko klanjao turskom predsjedniku Redžepu Erduganu, koji je BiH obećao pomoć u vakcinama, ali i oko finansiranja autoputa Beograd Sarajevo.

Dodik je Erdogana danas u Ankari opisao da je “veliki predsjednik, veliki lider i veliki vođa svog naroda”.

  • On je lider koji je na pravi način odmjerio politiku prema Zapadnom Balkanu i vidljivo doprinio stabilizaciji na ovim prostorima. Njegova briga o svima i svemu je najbolji primjer možda kako i mi treba da se ponašamo”, rekao je danas Dodik, dodavši i ovo: “Otići ću odavde s uvjerenjem da je prijateljstvo predsjednika Erdogana prema svim narodima pa i mom srpskom veliko”.

Slične novosti

Komentari