Home » Dačić: Priznanjem samoproglašenog Kosova, Ukrajina i Grčka bi naudile sebi

Dačić: Priznanjem samoproglašenog Kosova, Ukrajina i Grčka bi naudile sebi

Piše INFO

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić ocijenio je da Ukrajina i Grčka ne smiju da se usude da priznaju nezavisnost samoproglašenog Kosova jer bi to i njima štetilo.

Dačić je objasnio da bi takva odluka Ukrajine samo mogla da joj našteti jer bi time pokazali da pitanje teritorijalnog integriteta nije svetinja, dok Grčka nije priznala Kosovo i ne smije to da uradi zbog svog naroda na Kipru.

Komentarišući tvrdnje dijela međunarodne zajednice da je Kosovo drugačiji slučaj od Ukrajine, Dačić je naveo da Srbija nije saglasna s tim jer se time pokušava prikriti kolektivna krivica.

“Haos na međunarodnoj političkoj sceni nastao je kršenjem presedana kao što je Kosovo. Vi onda imate veoma velike teškoće da objasnite zašto se to ne može dešavati u nekim drugim delovima svijeta. Takva odluka Ukrajine bi samo mogla da joj šteti jer onda time govore da pitanje teritorijalnog integriteta nije svetinja”, rekao je Dačić za TV Kurir.

Komentarišući to što je neformalnom sastanku lidera zapadnog Balkana u Atini prisustvovao i premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti, Dačić je naveo da nije bilo zastava i da samim tim Kosovo nije tretirano kao nezavisna država.

Slične novosti

Komentari