Home » Dačić: Moguće promjene u poziciji Srbije prema međunarodnoj zajednici oko KiM

Dačić: Moguće promjene u poziciji Srbije prema međunarodnoj zajednici oko KiM

Piše INFO

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић изјавио је данас да ће доћи до одређених промјена у постављању Србије кад је ријеч о односима с представницима међународне заједнице на Косову и Метохији, као и да предсједник Србије Александар Вучић озбиљно размишља какви даље потези треба да буду око ситуације на Косову и Метохији.

Доћи ће до одређених промјена у нашем постављању у ситуацији када је ријеч о односима са представницима међународне заједнице на Косову и Метохији. Никакав проблем не постоји да КФОР обавља свој дио посла како треба, али свједоци смо да то није случај – рекао је Дачић за ТВ Прва говорећи о актуелним догађајима на КиМ.

Председница Владе Србије Ана Брнабић јуче је рекла да је Србија близу тога да донесе одлуку да тражи да се 1.000 српских војника врати на КиМ по Резолуцији 1244, а Дачић каже да њене јучерашње најаве значе да предсједник Србије Александар Вучић озбиљно размишља какви даље потези треба да буду око ситуације на Косову и Метохији.

Дачић је рекао да ће Вучић током дана на састанцима информисати државно руководство, прије најављеног обраћања јавности у 19 часова.

Говорећи о могућностима враћања српских снага на КиМ, Дачић је рекао да по Резолуцији 1244 није дефинисано шта је особље.

  • Тај дио никад није разрађен и никада се није реализовао. Несумњиво је да се српске власти се нису често позивале на тај дио Резолуције 1244, и нису званично тражиле враћање – рекао је он.

Дачић је оцијенио да премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти стално подмеће пожаре, што представници међународне заједнице толеришу.

  • Да ли ће међународни представници стићи да угасе те пожаре или ће се они претворити у општи пожар у цијелом региону? – запитао се Дачић.

Истакао је да је централно питање однос међунардних чинилаца према ономе што Курти ради Србима.

  • Да ли они то осуђују или толеришу? Да ли је однос коректан и поштен, или се прикрива да Курти ако може уради и окупацију сјевера Косова – рекао је Дачић.

Дачић је рекао да ће сљедеће недјеље у Београд доћи савјетник државног секретара САД Ентонија Блинкена, као и државни министри за Европу Француске и Велике Британије.

  • Питање је да ли то што Приштина ради сматрају као њихово легитимно право, или ће онемогућити то што Курти ради у складу са Бриселским споразумом – рекао је Дачић.

Говорећи о евентуалном слању снага на КиМ без добијене сагласност, Дачић је истакао да то тражи велико промишљање и да би то значило улазак у рат.

Подсјетио је да су црвене линије за Србију да не жели нове преговоре о Бриселском споразуму и ЗСО, нити Косово у УН, као и физичка безбједност Срба на Косову.

  • Ако нико не може да гарантује да може да сачува безбједност Срба, подсјећам да је предсједник Вучић рекао да неће дозволити понављање погрома – рекао је он.

Додао је да је битно да се исцрпу све позиције које значе да је Србија уложила максимум напора да се сачува мир.

  • Тражимо поштовање Резолуције 1244, Бриселског споразума, да се настави дијалог и мирно рјешавају проблеми, да нема малтретирања грађана. То треба да обезбиједе међународне снаге. Ако не могу то да обезбиједе, а почне напад на Србе, биће то ситуација у којој Србија неће имати избора – рекао је он.

Поручио је да је вријеме да се однос међународне заједнице промијени.

  • Док год је Курти ту нема дипломатије, нити икаквог плана Француске и Њемачке или других планова. Курти може да прича и лаже, а неће план прихватити никад, јер у њему не пише да Србија треба да призна Косово – рекао је Дачић.

Slične novosti

Komentari