Home » Dačić: Kurti direktno pljuje na integritet EU

Dačić: Kurti direktno pljuje na integritet EU

Piše INFO

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je u Lođu, gdje danas počinje Savjet ministara zemalja članica OEBS, da je spreman da aplaudira kada Ukrajina kaže da su Krim i Donbas Ukrajina, ali nije uvjeren da će i sam dobiti aplauz kada kaže da je Kosovo Srbija.

Dačić je poručio da međunarodnu zajednicu treba mnogo više nego Beograd da brine izjava premijera samoproglašenog Kosova Aljbina Kurtija da dijalog sa Beogradom nije njegov prioritet, kao i njegovo negiranje Briselskog sporazuma i zaklinjanje da nikada neće formirati zajednicu srpskih opština (ZSO).

– Kurti direktno pljuje na integritet EU. Briselski sporazum su potpisali i Ketrin Ešton i Hašim Tači. Interes EU je da sačuva autoritet – rekao je Dačić za RTS.

On je ponovio da je Priština za svoju nekonstruktivnost stalno nagrađivana, što je slučaj i sa odlukom o viznoj liberalizaciji.

– To su kao neki indikatori da otkrijete ko je čiji miljenik. Ovdje imate da se jasno vidi da je Priština njihovo čedo, bez obzira na to koliko neko voli istinu, pravdu i principe. Oni uvijek traže to što je njihovo čedo. Za nas je to veoma loša poruka jer se time pokazuje da su dvostruki standardi veoma prisutni – istakao je šef srpske diplomatije.

Na pitanje kako Srbija može da spriječi apliciranje Prištine za članstvo za status kandidata u EU, Dačić je pojasnio da Srbija nije članica EU, te da ne može glasati.

– Države članice glasaju za to, a njih pet ne priznaju Kosovo. Tu je i Mađarska, koja priznaje, ali je rekla da neće glasati za prijem Kosova – istakao je Dačić.

Dačić je rekao i da će Priština ići na formulaciju da to nema veze sa statusom, već da hoće da dobiju status kandidata, a da se o statusu poslije razgovara.

– Ako tako urade, ubiće pregovore. Jer, o čemu da pregovaramo ako im priznate status kandidata? To znači da ste ih priznali i kao državu – poručio je Dačić.

Slične novosti

Komentari