Home » Da li će PDP i SDS u vlast na nivou BiH ako Vuković uđe u Dom naroda i koliko bi im to bilo mudro

Da li će PDP i SDS u vlast na nivou BiH ako Vuković uđe u Dom naroda i koliko bi im to bilo mudro

Piše INFO

Žrijebanje za mjesto jednog srpskog delegata u Domu naroda BiH još nije ni obavljeno, a već se ispredaju teorije zavjere koje idu čak i do moguće prekompozicije vlasti na nivou BiH, nakon pola mandata.

Ulje na vatru prvi je dolio Predsjedavajući Predstavničkog doma BiH i funkcioner NiP, Denis Zvizdić, izjavom da se otvara mogućnost za brojne političke kombinacije ukoliko SNSD ostane bez četvrtog delegata.

Potom je uslijedila zanimljiva izjava predsjednika PDP Branislava Borenovića da „više ništa neće biti isto u BiH“ ako njima pripadne delegatsko mjesto. Kandidat za to je generalni sekretar stranke Nenad Vuković.

Druga mogućnost je da iz kuglice CIK BiH bude izvučeno ime Snježane Novaković Bursać (SNSD) koja je već dvije godine (koliko traju žalbe i sudske odluke u ovom procesu) zajedno sa ostala četri srpska delegata, u Domu naroda BiH. Dakle, da sve ostane isto.

Sadašnji raspored snaga je da SNSD ima četiri od pet srpskih delegata izabranih u NSRS, što im daje mogućnost da vladaju jer tim mehanizmom mogu da blokiraju u Domu naroda sve što procijene da nije u skladu s njihovim interesom. Pa tako i da blokiraju smjenu svojih i koalicionih ministara ili kompletnog Savjeta ministara BiH.

Zašto je top tema?
Međutim, ako bi, uz delegata SDS Želimira Neškovića, opozicija iz RS dobila još jednog delegata, a SNSD pao na tri – to otvara brojne mogućnosti. I tu leži odgovor na pitanje zbog čega je ovo ponovo top tema u Republici Srpskoj.

Počasni predsjednik PDP Mladen Ivanić za FTV je izjavio da opozicionarima u RS ne bi savjetovao da na ovaj način ulaze u vlast na nivou BiH.

Borenović: Ta mogućnost bila bi otvorena
S druge strane, na naše pitanje da li PDP ima interes za prekompoziciju vlasti, ako dobije delegata, Branislav Borenović kaže da će „ta mogućnost biti otvorena“.

-U slučaju da PDP dobije delegata u Domu naroda, mislim da će se stanje u BiH promijeniti. Prije svega, umiriti i stabilizovati, jer će i SNSD postati potencijalno smjenjiva stranka i više neće imati ekskluzivnu punu zakonodavnu kontrolu u BiH. Siguran sam da će svi partneri u vladajućoj koalicija imati razlog više da se dogovaraju i nude kompromise jer će biti moguće prekompozije vlasti u kojima svi mogu participirati, pa i opozicija iz Srpske. Ne kažem da će se desiti nova koalicija na BH nivou ali jasno je da će ta mogućnost biti otvorena. Jer, svi će biti promjenjivi i niko više neće imati u ovom mandatu ekskluzivni ucjenjivački kapacitet i apsolutnu vlast, mada je jasno da su „trojka“, SNSD i HDZ BiH vezani nekim posebnim foteljaškim vezama – kaže Borenović za Srpskainfo.

„Noćne more SNSD“

ADVERTISING

Istovremeno, iz SDS stižu poruke da oni nisu zainteresovani za pridruživanje vlasti koju iz FBiH čini sarajevska “trojka“ plus HDZ.

–Da skratim noćne more SNSD, ponoviću ono što je rekao predsjednik Milan Miličević. Dobio, ili ne PDP delegata, SDS ne zanima ulazak u vlast na nivou BiH. I dodaću: Nećemo da vam kvarimo romansu sa Zukanom, Denisom i Dinom. Mi sa njima nismo i nećemo nikada biti partneri – poručila je članca Predsjedništva SDS Aleksandra Pandurević.

Aleksandra Pandurević tvrdi da niko neće iz SDSFOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA
Dodik krivi Marfija
U SNSD se ipak pribojavaju scenarija da ostanu bez jedne od poluga političke moći i svoju poziciju poistovjećuju sa odbranom interesa Srpske. To implicira da bi drugačiji scenario značio ugrožavanje interesa Srpske. Najblaže rečeno.

Predsjednik RS i SNSD, Milorad Dodik, u odluci Suda BiH da odbije žalbu SNSD vidi američku ruku. Smatra da je taj sud neustavan, američka organizacija koja služi za obračun sa njihovim neistomišljenicima.

Milorad Dodik na mitingu Srpska te zove FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER
–Kako je moguće da dvije godine jedna osoba radi i obavlja svoje dužnosti kao delegat i sada neko kaže da to nije u redu. Po istom pitanju donose dvije različite odluke i to pokazuje da kad američki ambasador u BiH Majkl Marfi pritisne pravosuđe, pravo i pravda izađu kroz prozor, kao i zdrav razum. Pokušali su sve što mogu, CIK je po njihovom nalogu donosio odluke o ponovnom prebrojavanju glasova i opet nisu uspjeli da obesmisle pravo srpskog naroda da bira jačanje Srpske i očuvanje srpskog identiteta – rekao je Dodik za Glas Srpske.

Bilo bi već viđeno
Politička analitičarka Tanja Topić smatra da reakcije iz SNSD jesu, na neki način, panika, jer je to još jedan potencijalni udarac na SNSD.

-To im dođe kao podloga za podupiranje narativa o tome da BiH upravljaju izdajnici, strani plaćenici i strane ambasade. Istovremeno, dalje to koriste za podupiranje teze koja govori da je pravosuđe u raljama nekog međunarodnog faktora, pri čemu svjesno ignorišu činjenicu da je neko drugo pravosuđe u njihom raljama – kaže Topićeva za Srpskainfo.

Mišljenja je da ne bi bilo mudro i politički isplativo ako bi PDP i SDS potencijalno ušle u koaliciju na nivou BiH. Kako kaže, opet bismo imali jednu vrstu raskoraka između vlasti u RS i one na nivou BiH.

Tanja Topić
–Znamo kako je to funkcionisalo ranije u praksi, gdje je sve bilo zakovano. A na naplatu bi sve bilo isporučeno upravo ovim partijama koje bi ušle u kaoliciju na nivou BiH – kaže Topićeva.

Osim toga, podsjeća da su PDP i SDS od sarajevske “trojke”, na početku formiranja vlasti, dobile vrlo jasnu poruku da je njima Dodik prihvatljiv i da se „promijenio“.

-Iako je politika prljava rabota, oni su tada na vrlo grub način odbacili svaku mogućnost kaoliranja sa opozicionim partijama u RS. Evrpski put BiH jeste trenutno zakovan, ali mislim da bi bio još više zakovan u slučaju neke nove kaolicije na vlasti. Mislim da bi ogroman teret i breme aktuelne koalicije ponijele upravo te političke partije iz RS koje bi, hipotetički, ušle u vlast – zaključuje Topićeva.

 

Slične novosti

Komentari