Home » Čubrilović: Konaković je politizovao izgradnju auto-puta Beograd-Sarajevo

Čubrilović: Konaković je politizovao izgradnju auto-puta Beograd-Sarajevo

Piše INFO

Ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Nedeljko Čubrilović izjavio je da je ministar inostranih poslova u Savjetu ministara Еlmedin Konaković na Diplomatskom forumu u Antaliji politizovao projekat izgradnje autoputa od Beograda do Sarajeva.

Čubrilović je istup Konakovića u Turskoj u vezi sa trasom autoputa od Beograda do Sarajeva ocijenio kao promašen, te istakao da gradnja autoputa kroz Republiku Srpsku nije sporna.

“Na ovom našem prostoru svakom je dozvoljeno svašta da priča pa tako i Konakoviću o mreži autoputeva za koje vjerujem da nije podobno upućen, kao ni u mnoge druge svari. Ali sa druge strane dozvoljava sebi da vodi trasu autoputa kuda on misli ili kuda zamišlja da bi trebalo. To je sramota i pogrešan način na koji je izneseno to što je izneseno i to bez ikakvih argumenata”, rekao je Čubrilović za “Glas Srpske“.

To što je Konaković spominjao Sandžak u gradnji autoputa Beograd-Sarajevo, Čubrilović je nazvao sramotom i neznanjem.

“Van svakih okvira je miješati politiku u te projekte, treba gledati ovo sa ekonomske strane, ono što je najbolje za privredu jedne i druge države, kako i na koji način ih uvezivati i raditi. Ovo je potpuna politizacija svega, pa evo i onoga što ne bi trebalo nikako da bude. Konaković je potpuno promašio temu, ako nije i mjesto na kojem je govorio”, rekao je Čubrilović.

On je podsjetio da je trasa autoputa od Beograda do Sarajeva inicijativa svih strana u koju je bio uključen i turski predsjednik Redžep Tajip Еrdogan, te dodao da gradnja kroz Srpsku nije sporna, ali da nikada nije postignuta saglasnost u FBiH.

Opelova 24 sata dolaze nam u petak 08.03. tačno u podne s neponovljivim ponudama na osobna i komercijalna vozila!
Opelova 24 sata dolaze nam u petak 08.03. tačno u podne s neponovljivim ponudama na osobna i komercijalna vozila!
Oglas
Linker
“Radi se ruta Beograd – Kuzmin – Bijeljina – Brčko. Da li će oni od Brčkog prema Tuzli ili nekom drugom trasom nije poznato, ali ja sam mislio da su oni našli zajedničko rješenje ipsilon krakom da se to riješi i da budu svi zadovoljni. Nama je važno da je ruta prema Doboju, odnosno Brčko – Doboj – Banjaluka usaglašena. Nikada se nismo miješali u to u kojem će se to pravcu raditi kroz FBiH, to je potpuno njihova stvar, kao što je naša stvar kroz Srpsku”, naveo je Čubrilović.

On je istakao da treba uraditi ono što je moguće i što je dogovoreno.

“Naravno ekonomski najisplativije bi bilo da ide trasa od Brčkog do Tuzle, odnosno da uvežemo najveće privredne centre u Srpskoj i BiH sa Beogradom. To je najveći grad, centar brojnih dešavanja i svi su naslonjeni na taj prostor”, ukazao je Čubrilović.

On je naveo da je zajednički problem trasa autoputa oko Brčkog, s obzirom na kontakt tačke koje su Srpskoj veoma važne i do kojih će se bez sumnje doći.

Slične novosti

Komentari