Home » Čović: Sada prvi put imamo partnerstvo, ranije su to bile iznuđene koalicije

Čović: Sada prvi put imamo partnerstvo, ranije su to bile iznuđene koalicije

Piše INFO

Predsjednik HDZ-a Dragan Čović rekao je danas nakon današnjeg potpisivanja sporazuma o formiranju Vijeća ministara da je koalicija HDZ-Osmorka-SNSD prvo partnerstvo nakon dugo vremena, a ne kao do sada, iznuđena koalicija.

On je kazao da će Vijeće ministara jednoglasno donositi odluke, što će pratiti odluke u zakonodavnim tijelima Parlamentarne skupštine BiH.

Uvjeren je da se unosi nova dimenzija u radu Vijeća ministara.

“Nakon dugo dugo vremena mi smo napravili partnerstvo i stavili ga na papir. Do sada su to bile iznuđene koalicije kojima se ni u Vijeću ministara nisu mogle donositi odluke jer je neko uvijek bio protiv u Domu naroda i u Predstavničkom domu”, kazao je Čović.

Istakao je da je sporazum velika stvar jer niko nije vjerovao nakon izbora da će Vijeće ministara biti formirano u ovoj godini i da će biti usvojen budžet.

“Dogovori su već napravljeni u jednom krajnje fleksibilnom odnosu i predstavnika Osmorke i onoga što predstavlja HDZ sa strankama HNS-a i ovo što radi SNSD sa partnerima iz RS-a”, rekao je Čović.

Dodao je da je sporazum pravljen po sličnom konceptu kako su se Osmorka i HDZ dogovarali za federalnu vlast.

“Razgovori koji smo vodili dalje nastavit ćemo vezano za resore. Iduće sedmice Predsjedništvo BiH treba zakazati hitnu sjednicu da imenuje mandatara jer su sve provjere završene. Idemo sa popunom Vijeća ministara. Glavni cilj koji smo obećali prijateljima iz Evropske unije da ćemo za kandidatski status napraviti iskorak”, kazao je Čović.

Slične novosti

Komentari