Home » Čović: Ovo je izuzetan trenutak, nakon dugo vremena imamo koaliciju

Čović: Ovo je izuzetan trenutak, nakon dugo vremena imamo koaliciju

Piše INFO

Predsjednik HDZ-a Dragan Čović nakon potpisivanja sporazuma Osmorke i HDZ-a izjavio je da je ovo posebno bitan iskorak za sve u Bosni i Hercegovini i da slijedi nova dimenzija ponašanja u bh. politici.

“Potpisali smo sporazum na svim razinama vlasti u naredne četiri godine. Sporazum koji otvara novu dimenziju ponašanja u politici i političke kulture kako bi otvorili evropsku perspektivu BiH, stabilizirali tokove i osigurali pravno djelovanje institucija BiH. Kroz tri paketa pitanja, posebno mjesto ima socijalna pravda i ekonomija”, izjavio je.

Kaže da nakon dugo godina može reći da postoji koalicija.

“Ono što nismo imali posljednje četiri godine, to se i vidjelo. Ovo je izuzetan trenutak što sam rekao jutros i evropskom komesaru Oliveru Varhelyju. Pomjerili smo potpisivanje s 25. novembra Dana državnosti BiH zbog dolaska komesara da bi i njemu uručili sporazum koji daje novu dimenziju BiH”, dodao je.


Čović je kazao da je cilj do kraja godine imati i izvršnu i zakonodavnu vlast na nivou Federacije BiH i Bosne i Hercegovine.

“I tada možemo očekivati i kandidatski status BiH za članstvo u EU. Ovo je za nas povijesni trenutak. Sve nas pozivam da predano razradimo sve detalje što trebaju biti nositelji izvršne vlasti. Ovo je jedna nova poruka za BiH, novo ohrabrenje, da pokušamo sami rješavati probleme dogovorom, da probleme ostavimo za sutra a ne za prekosutra… Tom dinamikom znat ćemo šta radimo. Jedan od prvih prioriteta je euroatlantska perspektiva”, kazao je.


Čović je kazao da on može garantovati da će stranke okupljene oko HDZ-a i HNS-a učiniti sve da predano rade na realizaciji dokumenta u cijelini, bez uvjetovanja i prolongiranja.

“I konačno da nakon 20 godina usvojimo budžete na nivou BiH i FBiH u ovoj kalendarskoj godini za narednu”, zaključio je.

Čović je kazao da je siguran da će SNSD biti treći partner u vlasti na nivou BiH, a da se o pozicijama još nije razgovaralo.

“Nakon konstiturajućih sjednica ćemo se naći i početi razgovarati o sadržaju dokumenta i kako ga implementirati, a i o pozicijama na najbolji način da ovo sprovedemo, a ne da podijelimo fotelje”, kazao je.

Što se tiče izmjena Izbornog zakona BiH u vezi s izborom člana Predsjedništva BiH, Čović je kazao: “U sporazumu vrlo precizno piše, da ćemo najdalje 6 mjeseci od potpisivanja riješiti pitanje sukladno odluci Ustavnog suda i Suda u Strazburu. Uvjeren sam da što smo potpisali ćemo i realizirati.”

Kazao je da se nada uspješnoj reorganzaciji RTV javnog servisa i da je to jedan od zadataka.

“Ovo je jedina moja domovina. Njen jedini put je euroatlantski put”, dodao je.

Slične novosti

Komentari