Home » CIK BIH kaznila više političkih subjekata, među njima PDP, HDZ, Snaga naroda i Ramo Isak

CIK BIH kaznila više političkih subjekata, među njima PDP, HDZ, Snaga naroda i Ramo Isak

Piše INFO

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine danas je novčano kaznila više političkih subjekata za preuranjenu izbornu kampanju za ovogodišnje lokalne izbore.

PDP je kažnjen sa 9.000 KM, odnosno po 3.000 KM za objave na Fejsbuk stranici banjalučkog PDP sa tri skupa nazvana “Saborovanja domaćina” na kojima je bio prisutan Draško Stanivuković, kandidat za gradonačelnika Banjaluke.

HDZ BiH kažnjen je sa 3.000 KM za preuranjenu izbornu kampanju njenog pristalice, načelnika Novog Travnika Stjepana Duje.

Istim iznosom sankcionisana je Laburistička stranka za objavu na Fejsbuku na kojoj se promovišu radovi u Velikoj Kladuši, dok je politički subjekt Možemo bolje dužan da plati kaznu od 4.000 KM za preuranjenu i sponzorisanu, plaćenu izbornu kampanju na Fejsbuku.

Snaga naroda i Ramo Isak kažnjeni sa 6.000 KM kazne za objavljeni spot
CIK BiH danas je u Sarajevu izrekla kaznu u iznosu 6.000 KM političkom subjektu Snaga naroda i predsjedniku ove stranke koji je i ministar unutrašnjih poslova Federacije BiH u Savjetu ministara BiH, Rami Isaku, za spot objavljen na društvenim mrežama, za koji je utvrđeno da predstavlja preuranjenu izbornu kampanju, i naložila povlačenje ovog spota.

CIK BiH, rečeno je na sjednici, nije uspio dokazati da spot predstavlja govor mržnje i zloupotrebu resursa.

Član CIK BiH Željko Bakalar konstatovao je da ovaj prekršaj zaslužuje sankcionisanje, ali da je visina kazne nedovoljna.

– Nerado ću podržati iznos od 6.000 KM jer mislim da on nije odgovarajući u odnosu na ono što je učinak ove objave koja je zabilježila veliki broj pregleda i izazvala diskusiju u javnom prostoru BiH i regiona – istakao je Bakalar.

Prema riječima Bakalara, dobijena izjašnjenja stranke, Isaka i MUP FBiH u kojima se pozivaju na odredbe Izbornog zakona prilično su sinhronizovana.

– Mislim da je urađena priprema ekskulpacije (opravdanja) po drugim osnovama – ocijenio je Bakalar, koji je naveo da višednevna najava objavljivanja spota, kao da se radi o sadržaju Zvezda Granda – govori da se svjesno išlo u kršenje zakona.

Bakalar je stava da je za ovu objavu napravljena široka PR priča vođena, vjerovatno, vizijom da je i negativna reklama ipak reklama, piše RTRS.

– Broj pregleda i komentara u javnosti svjedoče da je svrha postignuta, a svrha novčane sankcije od 6.000 KM neće imati odgovarajući efekat – zaključio je Bakalar.

Slične novosti

Komentari