Home » Cijene nafte na svjetskim tržištima u snažnom padu i drugu sedmicu

Cijene nafte na svjetskim tržištima u snažnom padu i drugu sedmicu

Piše INFO

Na svjetskim su tržištima cijene nafte pale i prošle sedmice, što je druga zaredom, jer je Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) postigla dogovor o povećanju proizvodnje i jer se trgovci plaše usporavanja oporavka ekonomija od korona-krize.

Na londonskom je tržištu cijena barela prošle sedmice pala za 2,6 posto, na 73,59 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio za 3,7 posto, na 71,81 dolar.

Ovaj pad analitičari dovode u vezu ponajviše s dogovorom OPEC-a i njegovih saveznika, na čelu s Rusijom, o povećanju proizvodnje. Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) postigli su kompromis koji bi trebao otvoriti put za dogovor o isporuci više nafte, što bi trebalo ublažiti rast cijena.
Razgovori između članica OPEC-a i saveznika prekinuti su prije desetak dana, nakon što se UAE usprotivio prijedlogu Rijada i Moskve o produženju sporazuma o ograničenju snabdijevanja za osam mjeseci, do kraja 2022. Ipak, prošle sedmice pronađeno je kompromisno rješenje koje uključuje povećanje proizvodnje UAE nakon aprila.

“Sve upućuje na zaključak da OPEC+ ide prema potencijalnom kompromisnom sporazumu koji će UAE-u omogućiti prilagodbu osnovice. Ostali će proizvođači nesumnjivo tražiti sličan tretman i potencijalno produžiti razgovore do ministarskog sastanka u augustu”, ocjenjuju analitičari RBC Capitala u bilješci, prenosi CNBC.

OPEC je u četvrtak objavio da očekuje da će se svjetska potražnja za naftom iduće godine približiti pretpandemijskom nivou od oko 100 miliona barela dnevno, predvođena rastom potražnje u SAD-u, Kini i Indiji.

Slične novosti

Komentari