Home » Britanski list se izvinio Moskvi: Rusi nisu ukrali formulu za sputnjik V

Britanski list se izvinio Moskvi: Rusi nisu ukrali formulu za sputnjik V

Piše INFO

Britanski list Dejli ekspres izvinio se zvaničnoj Moskvi zbog članka u kojem se tvrdilo da je Rusija, navodno, ukrala formulu Astra Zenekine vakcine kako bi napravila svoju sputnjik V.

Laž o krađi vakcine prvi je objavio list San, nakon čega su taj članak prenijeli i drugi britanski mediji uključujući i Dejli ekspres.

“U članku objavljenom 11. oktobra pogrešno je saopšteno da je Rusija prekopirala formulu vakcine astra zeneka i iskoristila je u stvaranju svoje. To je pogrešna informacija budući da je centar Gamaleja napravio sputnjik V, što je svima poznato”, navodi se na sajtu Dejli ekspresa.

Redakcija ovog lista priznaje da je u članku bilo i drugih netačnih informacija, te je u sklopu izvinjenja Dejli ekspres objavio saopštenje Ruskog fonda za direktne investicije u kojem se navodi da optužbe lista San nemaju nikakvog smisla.

Pozivajući se na svoje izvore, tabloid San objavio je da je Rusija, navodno, ukrala formulu za vakcinu protiv kovida 19 koju je razvila kompanija Astra Zeneka i upotrijebila je za razvoj ruske vakcine sputnjik V.

Komentarišući ovu vijest, portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da su “novine San poznate kao duboko nenaučni list, pa se ruska strana tako i odnosi prema ovim objavama”.

Aleksandar Gincburg, direktor Ruskog nacionalnog instituta za epidemiologiju i mikrobiologiju Gamaleja, koji proizvodi ovu rusku vakcinu, poručio je da je verzija o krađi formule “najsmješniji mit o sputnjiku V”.

Slične novosti

Komentari