Home » Britanski “čelendžeri” zaglavljeni u ukrajinskom blatu

Britanski “čelendžeri” zaglavljeni u ukrajinskom blatu

Piše INFO

Ukrajinska vojska odlučila je da novinarima britanskog “The Sun” demonstrira borbenu efikasnost i mobilnost tenka Čelindžer 2 proizvedenog u Velikoj Britaniji.

Međutim, to nije bila spektakularna demonstracija.

Tenk, neprilagođen istočnoevropskom pejzažu i prirodi, zaglavio se u blatu (čuvenoj ruskoj/ukrajinskoj rasputici) i nije mogao da izađe bez pomoći druge vojne opreme.

Zanimljivo je da ukrajinske oružane snage praktično ne koriste tenkove Čelindžer 2 direktno na liniji kontakta upravo zbog problema sa mobilnošću. Najčešće se koriste za gađanje na udaljenosti do 4,5 km. Zbog svoje značajne mase (od oko 71 tona), tenk se ne koristi na otvorenom i grubom terenu.

Pored toga, od 14 tenkova prebačenih u Kijev, samo polovina je u službi ukrajinskih jedinica. Međutim, s obzirom na visoku stopu uništavanja ukrajinske opreme od strane ruskih trupa, ukoliko bi se koristili na prvoj liniji dodira, broj Čelindžera bi se verovatno još više smanjio.

Prošlog septembra, pisali smo da je prvi tenk Čelindžer uništen u Ukrajini, što se dogodilo prvi put u tri decenije njegovog korišćenja. Čelindžer je pogođen u blizini sela Rabotino u pravcu Zaporožja.

Nakon toga, britanski list Telegraf, pozivajući se na izvor u Ministarstvu odbrane zemlje, preneo je da će Velika Britanija prestati da isporučuje Ukrajinu tenkove Čelindžer 2.

Čelindžer 2 je jedinstven tenk po svojim tehničkim karakteristikama. Razvijen je za potrebe armija Velike Britanije. Iako njegov glavni top ima kalibar tipičan na Zapadu, odnosno 120 mm, Čelindžer 2 mora da koristi drugačiju municiju od Leoparda 2, Leklerka ili Abramsa.

To je zbog činjenice da britanski tenk nema top sa glatkom cevi, već top sa narezanom, što ih primorava na upotrebu posebne municije. Njegovu efikasnost u borbi potvrđuje i neobičan rekord. Posada Čelindžer 2 je navodno zaslužna za uništenje neprijateljskog tenka sa udaljenosti od 5100 metara.

Nedavno, 3. maja, u Letoniji je zvanično održalo se takmičenje IRON SPEAR (Gvozdeno koplje), koje se redovno održava pod vođstvom Letonske NATO borbene grupe.

Na događaju, koji je održan u dve kategorije: glavni borbeni tenkovi i borbena vozila pešadije, učestvovale su posade iz nekoliko zemalja članica NATO-a, a pobedu je odneo upravo Čelindžer 2.

Britanska vlada je 15. januara 2023. godine odlučila da prebaci 14 tenkova Čelindžer 2 i 30 samohodnih topova AS90. Premijer Riši Sunak obećao je ukrajinskom predsedniku Zelenskom da će pružiti dodatnu podršku. Napominjalo se tada da će transfer tenkova podići britansku podršku Kijevu na novi nivo.

Nakon toga u martu mesecu 2023. godine, ukrajinski ministar odbrane Aleksij Reznikov izjavio je da je ukrajinska vojska dobila svoj prvi glavni borbeni tenk Čelindžer 2.

“Bilo je zadovoljstvo testirati prvi ukrajinski Čelindžer 2 glavni borbeni tenk. Ovi tenkovi, koje je isporučila Velika Britanija, nedavno su stigli u našu zemlju”, rekao je Aleksij Reznikov na Tviteru.

Međutim britanski tabloid The Sun objavio je 27. januara članak koji je ostavio pomešana osećanja. Tekst se tiče 14 tenkova Čelindžer 2 obećanih ukrajinskim oružanim snagama.

Prema rečima autora sadržaja, Džeroma Starkija, britansko ministarstvo odbrane razmišljalo je tada o opcijama za evakuaciju Čelindžer 2. G. Starki citira svoj izvor iz Ministarstva odbrane koji kaže da bi bila „noćna mora ako bi Čelindžer 2 bio zarobljen od strane Rusa”.

To se idalje nije dogodilo, ali smo ih već videli uništene u broju koji se bliži polovini isporučenih. Naime, i pored značajnog odlaganja u raspoređivanju na prvim linijama fronta, ruske snage su ih uspešno neutralisale samo nekoliko dana nakon što su konačno uvedeni u bitku.

Nakon samo nekoliko dana od tada, zabeležen je još jedan uništeni, da bi krajem septembra 2023. osvanuo video sa trećim kako stoji potpuno nefunkcionalan. Najnoviji kadrove uništenih tenkova Čelindžer 2 ali i Leopard 2 pored ostalih zabeleženi su takođe u pravcu Zaporožja.

Slične novosti

Komentari