Home » Borrell zaprijetio: Povlačenje iz pregovora za Izborni zakon “nije prihvatljiva opcija”

Borrell zaprijetio: Povlačenje iz pregovora za Izborni zakon “nije prihvatljiva opcija”

Piše INFO

Visoki predstavnik Evropske unije za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell rekao je da povlačenje iz pregovora o Izbornom zakonu “neće biti prihvatljiva opcija”.

Borrell je ovo rekao u odgovoru na pisma koja su predsjednicima Evropskog vijeća i Evropske komisije, kao i njemu uputili predsjednici oba doma Parlamentarne skupštine BiH Bakir Izetbegović i Denis Zvizdić.

Kako je rekao Borell, EU pomno prati situaciju u Bosni i Hercegovini i nedvosmisleno je opredijeljena prema EU perspektivi BiH kao jedinstvene, ujedinjene i suverene zemlje.

“Obnavljanje izvršnog mandata operacije Althea od Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda u novembru 2021. godine još jednom potvrđuje nepokolebljivu opredijeljenost EU da podrži vlasti Bosne i Hercegovine u osiguravanju sigurnog okruženja”, napisao je Borrell.

Dodao je da je EU duboko zabrinuta zbog produžene političke krize i blokade državnih institucija, što je, kako kaže, neprihvatljivo.

“Razgovarao sam o trenutnoj situaciji u Bosni i Hercegovini s ministrima vanjskih poslova EU u novembru i nastavit ćemo pratiti situaciju. Ministri vanjskih poslova istakli su potrebu da se svi politički akteri odreknu provokativne i retorike podjele, nastave dijalog i pozabave se pitanjima koja uporno podstiču tenzije u zemlji”, dodao je Borrell.

Naglasio je da sve političke stranke treba da se vrate u državne institucije u punom kapacitetu i doprinesu dobrom funkcionisanju Parlamentarne skupštine, Predsjedništva i Vijeća ministara.

Sada je hitno da se Bosna i Hercegovina preusmjeri na te reforme, što će joj omogućiti da se pozabavi 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja komisije i napreduje na putu prema EU, u skladu s očekivanjima svih građana. S tim u vezi, pozivam na vaš puni angažman u unapređenju pregovora o ustavnoj i izbornoj reformi, koju EU također aktivno podržava. Povlačenje iz pregovora neće biti prihvatljiva opcija”, naglasio je Borrell.

Ponudio je uvjerenje da će njegov tim u Evropskoj službi za vanjske poslove i Specijalni predstavnik EU u Bosni i Hercegovini nastaviti uključivanje i olakšavanje dijaloga.

“Kako o političkoj krizi, tako i o ustavnoj i izbornoj reformi, u bliskoj koordinaciji sa svim međunarodnim partnerima, uključujući SAD i Ured visokog predstavnika. Međutim, rješavanje oba problema zahtijevat će od lidera u BiH kompromis i političku hrabrost”, poručio je Borrell.

Slične novosti

Komentari