Home » Blokade na sjeveru KiM se nastavljaju

Blokade na sjeveru KiM se nastavljaju

Piše INFO

Noć na sjeveru KiM, koji je i dalje blokiran, što od strane građana, što od strane policije, protekla je mirno.

Prelazi Jarinje i Brnjak i dalje su zatvoreni i za pešake kao i za vozila.

Saobraćaj je zatvoren na glavnim putnim pravcima, a može se kretati jedino sporednim putevima, preneo je RTS.

Na barikadama noć je prošla mirno, a pre ponoći s vremena na vreme čule su se pucnjava i detonacije, ali nema informacija o povređenima ili ranjenima, navodi RTS.

Srbi na severu KiM su juče tokom popodneva i večeri izašli na nekoliko punktova i formirali barikade zbog hapšenja bivšeg policajca Dejana Pantića na Jarinju.

Uprkos kiši koja neprestano pada celu noć, kao i ovo jutro Srbi su dočekali na barikadama u Ibarskoj Slatini kod Sočanice i u Lešku.

Kako kažu neće odustati od svojih namera, a u jutarnjim časovima ponovo je počeo da raste broj građana na barikadama i polako se u sve većem i većem broju okupljaju građani iz Sočanice i Leposavića.

Na magistralnom putu Leposavić – Kosovska Mitrovica parkirani su šleper, autobusi i automobili. Oko kilometar prema Sočanici parkirano je i jedno vozilo Kfora.

Kurti traži kaznu

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti pozvao je EU i SAD da kazne Beograd i zatražio da se barikade na severu KiM odmah uklone.

On je sinoć, posle obraćanja predsednika Srbije Aleksandra Vučića koji je najavio da će Srbija od Kfora tražiti da rasporedi svoje vojne i policijske snage na KiM u skladu sa Rezolucijom 1244, optužio da Srbiju da već danima preti Prištini agresijom i poručio da Priština ne želi sukob, ali da će na “agresiju odgovoriti svom snagom koju ima”. Za Srbiju je rekao da je “sa ovim rukovodstvom koje ima” “autokratska, proazijska i militantna”.

“Sada kada se ni registarske tablice ni datum izbora ne mogu koristiti kao izgovor, ilegalne strukture Srbije pretvorene u kriminalne bande razotkrile su se u žedji za vatrom i krvlju”, tvrdi Kurti. On je rekao da “svako nekažnjavanje ovog orkestriranog nasilja od strane EU i SAD ohrabriće zvanični Beograd da se dalje zalaže za destabilizaciju Kosova”.

Kurti je dodao da je ministar unutrašnjih poslova privremenih prištinskih institucija Dželjalj Svečlja u kontaktu sa komandantom Kfora i poručio da se barikade, kako tvrdi, “maskiranih kriminalaca na severu” moraju odmah ukloniti. Poručio je i da će, kako se izrazio, “zločinci i rusofili propasti”, a tzv. Kosovo pobediti.

Slične novosti

Komentari