Home » BiH je još prije mjesec mogla kupiti ruske vakcine, ali se niko nije javio

BiH je još prije mjesec mogla kupiti ruske vakcine, ali se niko nije javio

Piše INFO

Bosna i Hercegovina je prema riječima ambasadora naše zemlje u Rusiji Željka Samardžije još prije mjesec dana propustila jedinstvenu priliku da bilateralnim dogovorom sa Rusijom nabavi vakcine protiv koronavirusa po cijeni od 9,95 dolara po dozi.

Kako je u razgovoru za Klix.ba rekao ambasador BiH u Rusiji Željko Samardžija, prije više od mjesec dana poslao je urgenciju Ministarstvu vanjskih poslova BiH, u kojoj ih, na njihov upit, upoznaje s mogućnostima i načinom hitne nabavke vakcine Sputnjik V, međutim, povratnu reakciju iz BiH nije dobio.

“Bio je krajem januara zahtjev iz Federalnog ministarstva zdravstva prema Ministarstvu vanjskih poslova BiH, Vjekoslav Mandić ga je potpisao. Oni su to proslijedili meni u ambasadu, tražili su hitan odgovor o mogućnosti nabavke vakcine Sputnik V. Mislim da su to istovremeno tražili od Kine. Ja sam već sutra poslao notu ruskom ministarstvu vanjskih poslova, jer obično sve radimo preko njih i da ih zamolim da vidimo možemo li to ubrzati”, kazao je Samardžija.

Kako je rekao, rusko Ministarstvo vanjskih poslova usmjerilo ga je na državni fond za direktna ulaganja koji je zadužen za pregovore o vakcinama.

“Sutradan sam s njima imao videokonferenciju i oni su mi dali osnovne podatke, kao što su cijena, transport, skladištenje i slično. Rekli su da možemo sami doći po vakcine, mogu oni poslati putem DHL-a, što je veoma povoljna opcija, a postoji i mogućnost organiziranja vlastitog prijevoza. Cijena jedne doze vakcine je 9,95 dolara, dvije doze su 19,90 dolara. To je cijena koja se nije promijenila odkako ju je 7. augusta, kada je registrovan Sputnik V, Putin lično objavio”, dodao je Samardžija.

Istakao je da je dalji proces i troškovi poput carine, poreza i ostalih admnistrativnih stvari, ako bi se odlučili za nabavku, stvar uvoznika i države.

“Ove poslove ugovara vlada jedne, s vladom druge zemlje, odnosno fond sa fondom. Vakcine prodaje državni fond. Znači vlada ugovara direktno s fondom. Tako je bilo sa Srbijom, provjerio sam. Koliki su dodatni troškovi to nije moje, u to ne ulazim. Moram napomenuti da su rekli da nije problem plaćanje i da ćemo to riješiti “u hodu”. Mi ovdje kao zemlje sa Balkana imamo posebne privilegije”, napominje Samardžija.

Samardžija je dodao da su ga u Rusiji pitali kako je moguće da se iz naše zemlje do sada niko nije javio za nabavku vakcina, obzirom da je dopis iz bh. ministarstva stigao tek 25. januara.

“Odgovorio sam im da nemam pojma. Mene je iznenadilo da su u dopisu od 25. januara naveli da ‘saznaju da postoje ruska i kineska vakcina’. Meni je to bilo nevjerovatno”, začuđeno dodaje Samardžija.

Kako kaže, žao mu je što naša zemlja nije iskoristila priliku da preko ambasade u Rusiji inicira pregovore o nabavci vakcine.

“Ovdje se diplomatija cijeni. Nevažno je iz koje ste zemlje. Mogli smo puno pomoći oko posredovanja, ali šta ćete ako vas niko to ne traži”, zaključio je Samardžija.

Slične novosti

Komentari