Home » BiH do kraja sedmice dobija status kandidata za članstvo u EU?

BiH do kraja sedmice dobija status kandidata za članstvo u EU?

Piše INFO

BiH bi ove sedmice trebalo da dobije status kandidata za učlanjenje u EU, javila je novinska internet stranica specijalizovana za politiku Unije “Euraktiv”.
Stranica navodi da je ovakav razvoj događaja uslijedio nakon preporuke Evropske komisije u oktobru, u vrijeme kada EU počinje da daje strateški značaj regionu.

“Euraktiv” je imao uvid u nacrt dokumenta o proširenju, stabilizaciji i procesu pristupanja EU, koju će članice Unije potpisati ove sedmice.

U nacrtu dokumenta preporučuje se dodjeljivanje kandidatskog statusa BiH, koji mora da odobri Evropski savjet, pod uslovom da se preduzme nekoliko koraka.

“U trenutnom geopolitičkom kontekstu, Savjet naglašava hitnost pomjeranja BiH na putu ka EU”, ističe se u nacrtu dokumenta.

Evropski komesar za proširenje i susjedsku politiku Oliver Varhelji izjavio je za “Euraktiv” nakon preporuke Komisije da je ideja ta da “BiH mora da dokaže da će raditi stvari drugačije”, uz napomenu da ponuda “nije za političku klasu, već za zemlju”.

Prema tekstu dokumenta, ministri EU će “sa zabrinutošću” istaći ukupan ograničen napredak u reformama, ali će naglasiti pozitivne korake koje je BiH preduzela u vezi sa nekoliko pitanja.

Pomenuta pitanja uglavnom se odnose na dopune zakona o javnoj nabavci, upravljanju javnim finansijama, imenovanje četvoro preostalih sudija i ratifikovanje nekoliko sporazuma EU o istraživanju, civilnoj zaštiti i saradnji sa Evropolom.

“EU očekuje da se brzo oforme funkcionalna zakonodavna tijela i vlasti na nivou, BiH, entiteta i kantona, kako bi se usredsredili na reforme na putu ka EU”, napominje se u dokumentu.

Komisija je u oktobru uvrstila prijedlog u vezi sa kandidatskim statusom BiH u godišnji izvještaj o proširenju, uz osam prioriteta vezanih za reforme za koje Brisel tvrdi da će ojačati demokratiju u BiH.

Prioriteti uključuju mjere jačanja vladavine prava, borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala, upravljanje migracijama i osiguravanje osnovnih prava.

“Euraktiv” naglašava da su prioriteti reformi uglavnom povezani sa 14 prioriteta koje je Komisija predstavila u mišljenju iz 2019. godine o spremnosti BiH da postane kandidat za učlanjenje u EU i koje treba ispuniti u kontekstu otvaranja pregovora o pristupanju.

Dodjeljivanje kandidatskog statusa BiH podržali su, između ostalih, češko Predsjedništvo EU, Austrija, Slovenija, Italija i Mađarska, dok su Francuska, Holandija i donekle NJemačka protiv, jer smatraju da bi takva odluka bila “nezaslužena nagrada vlastima na nivou BiH, koje su malo učinile da doprinesu evropskim ambicijama BiH”.

Bih je potencijalni kandidat za učlanjenje od 2003. godine, a zvaničan zahtjev predala je u februaru 2016. godine.

Slične novosti

Komentari