Home » BiH do kraja 2025. dobija još jedan auto-put

BiH do kraja 2025. dobija još jedan auto-put

Piše INFO

Izgradnja auto-puta Bijeljina – Rača je najveći projekat koji finansiraju vlade Republike Srpske i Srbije, a benefite od ovog projekta imaće ne samo građani i privrednici Semberije i Majevice, već i Federacije BiH.

Dionica auto-puta Rača – Bijeljina, sastavni je dio budućih auto-puteva Banjaluka – Bijeljina – Beograd, ali i auto-puta Sarajevo – Beograd.

Dionicu dugu 20 kilometara finansiraju vlade RS i Srbije.

“Do sada smo najveći dio sredstava investirali mi iz ‘Autoputeva RS’ i Vlada Republike Srpske. Naravno, i Srbija je uložila oko 10 miliona evra, a očekujemo još jednu donaciju od 10 miliona evra za izgradnju ove dionice”, rekao je Nedeljko Ćorić, direktor “Autoputeva Republike Srpske”.

U toku su pregovori sa bankom za finansiranje dionice od Bijeljine do Brčkog.

“Na dionici Brčko – Vukosavlje u toku su pripremni radovi”, objavio je RTRS.

Rok za izgradnju auto-puta kroz Semberiju je kraj 2025. godine.

Olakšice neće osjetiti samo građani. Bez modernih puteva nema ni privrednog razvoja.

Zoran Škrebić, predsjednik Unije poslodavaca Republike Srpske, kaže da će ovaj auto-put prema Beogradu doprinijeti smanjenju gužvi, posebno u ljetnom periodu, jer je to komunikacija istoka, posebno Turske, prema zapadnoj Evropi i veoma je frekventna.

Gradi se i most na Savi koji spaja Sremsku Raču i Raču, odnosno BiH i Srbiju.

Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske, istakao je da ovaj auto-put mijenja karakter regiona i da je veoma značajan.

“Ovo je najveća investicija koju je Bijeljina ikada imala. Put košta 258 miliona maraka, a RS je već uplatila 100 miliona maraka vlastitih sredstava za izgradnju dionice”, naglasio je.

Most na rijeci Savi finansirala je Vlada Srbije. Integrisani granični prelaz gradiće se u Srbiji.

Slične novosti

Komentari