Home » BiH će od COVAX-a do kraja maja dobiti 108.000 vakcina AstraZeneca

BiH će od COVAX-a do kraja maja dobiti 108.000 vakcina AstraZeneca

Piše INFO

Međunarodni mehanizam COVAX objavio je danas plan distribucije vakcine protiv koronavirusa. Plan se odnosi na period od februara do kraja maja, a uključene su vakcine AstraZeneca/Oxford.

Ova runda uključuje isporuku 237 miliona doza vakcina AstraZeneca.

Bosna i Hercegovina će, prema danas objavljenim podacima, dobiti 108.000 tih vakcina do kraja maja.

Za našu zemlju se navodi i broj od 23.400 vakcina Pfizera. No, kako je pojašnjeno, riječ je o ranije dogovorenim količinama i one se u tabeli spominju radi preglednosti, ali neće biti dio ovog kruga raspodjele.

Ovaj će se popis ažurirati do kraja sedmice kako bi se osigurali okvirni rokovi za snabdijevanje tim dozama, podijeljeni na periode februar-mart i april-maj, naveli su iz Covaxa.

Tabela koju je danas objavio Covax
Tabela koju je danas objavio Covax

Ti rokovi ovise o raznim faktorima, uključujući nacionalne regulatorne zahtjeve, dostupnost vakcina i ispunjavanje drugih kriterija kao što su potvrđeni nacionalni planovi raspoređivanja i vakcinisanja (NDVP), sporazumi o odšteti i odgovornosti te odobrenja za izvoz i uvoz.

Pored ovog prvog kruga dodjela, početkom februara najavljena je raspodjela 1,2 miliona doza vakcina Pfizer-BioNTech, predviđenog za isporuku u prvom tromjesečju 2021. godine.

Kako smo rekli, te su doze radi preglednosti navedene u današnjoj tabeli raspodjele, ali nije poznato kada će biti isporučene.

Naredni krugovi raspodjele vakcine iz portfelja Covaxa bit će objavljeni u dogledno vrijeme.

Slične novosti

Komentari