Home » Berlin se nada saradnji sa SAD na sankcijama Rusiji i Kini

Berlin se nada saradnji sa SAD na sankcijama Rusiji i Kini

Piše INFO

Njemačka se nada da će poboljšani odnosi sa SAD poslije dolaska Džoa Bajdena na mjesto predsjednika otvoriti mogućnost da se zajednički uvedu sankcije Kini i Rusiji zbog kršenja civilnih i ostalih prava, rekao je danas ministar spoljnih poslova Njemačke Hajko Mas.

Ministar je rekao da transatlantski partneri treba da rade zajedno kako bi odbranili zajedničke interese i vrijednosti, podsjetivši na nedostatak koordinacije sa SAD u vrijeme dok je predsjednik bio Donald Tramp, prenio je Rojters.

“Nadam se da ćemo biti u mogućnosti da se vratimo jedinstvenom transatlantskom stavu o sankcijama, nešto što nije bilo moguće u prethodne četiri godine”, rekao je Mas.

Zajedno s partnerima iz Evropske unije, Njemačka je uvela sankcije Rusiji zbog “naoružavanja separatističkih snaga u Ukrajini i napada na protivnike predsjednika Vladimira Putina”.

Tramp je zamjerio Njemačkoj na saradnji s Rusijom na “Sjevernom toku 2”, ali je kancelarka Njemačke Angela Merkel branila gasovod nazivajući ga komercijalnim projektom.

Merkel je odbila Trampov zahtjev da se odrekne gasovoda iz Rusije i da kupuje gas iz SAD.

Slične novosti

Komentari