Home » Bakir Izetbegović jedini gubitnik koji ostaje u sedlu

Bakir Izetbegović jedini gubitnik koji ostaje u sedlu

Piše INFO

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović, po svemu sudeći, biće jedini politički lider stranaka u BiH kojem neće “pasti glava” zbog lošeg izbornog rezultata.

Za razliku od njegovih kolega iz Republike Srpske, odnosno opozicionih političkih partija (SDS i PDP) koje se zbog izbornog debakla nalaze u žestokoj krizi i procesu promjena stranačkog vrha, Izetbegović i dalje suvereno upravlja najvećom bošnjačkom partijom i niko čak ni ne pominje da bi se tu uskoro nešto moglo promijeniti.

Naime, nakon što je katastrofalno poražen od Željke Cvijanović u trci za srpskog člana Predsjedništva BiH, a SDS u cjelini ostvario loše izborne rezultate, Mirko Šarović je ekspresno podnio ostavku na mjesto stranačkog šefa.

Borenović čeka kraj mandata
Poraz kandidata PDP za predsjednika Republike Srpske Jelene Trivić u duelu s Miloradom Dodikom žestoko je uzdrmao i tu opozicionu stranku, pa je danima poslije izbora pažnju javnosti privlačio žestoki sukob između Trivićeve i Draška Stanivukovića.


Istina je da lider PDP, Branislav Borenović, nije podnio ostavku na mjesto šefa stranke poslije prilično skromnih izbornih rezultata koje je PDP ostvario i za druge nivoe vlasti, ali, ruku na srce, to nije ni morao da uradi jer mu već za nekoliko mjeseci ističe drugi i, po Statutu PDP, posljednji mandat na čelu partije.

Sarajevski novinar i publicista Nedžad Latić za Srpskainfo kaže da nije pretjerano iznenađen time što Bakiru Izetbegoviću ne pada na pamet da odstupi sa šefovske pozicije u SDA, uprkos teškom ličnom porazu od Denisa Bećirovića na izborima za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH.

– Izetbegović je godinama unazad od SDA pravio stranku slijepih poslušnika koji se nikad neće usuditi da mu se suprotstave. Ko god da je to pokušao da uradi bio je izbačen ili je sam napustio SDA. Pod Bakirovom kontrolom nalaze se svi najviši stranački organi tako da on nema razloga za strah da će ga neko smijeniti – ocjenjuje Latić.

Bakir Izetbegović nesmjenjiv
Osim što je od zajedničkog kandidata opozicije u FBiH, Denisa Bećirovića, izgubio razlikom od čak 115.000 glasova, SDA će pod Izetbegovićevim vođstvom, takođe, nakon ovih izbora po svemu sudeći otići u opoziciju i na nivou BiH i u Federaciji.

Prema Latićevim riječima, u SDA postoje “određeni krugovi” koji su nezadovoljni time što stranka nakon dugog niza godina ostaje bez vlasti, ali je to, kako tvrdi, nedovoljno da bi se Izetbegović “skinuo sa trona”.

– Svi stranački akti, posebno Statut SDA, podređeni su principu nesmjenjivosti vođe, tako da faktički ne postoji način da se Izetbegović smijeni putem stranačkih konvencija ili kongresa. Osim toga, u samom članstvu SDA postoji rašireno uvjerenje da bi Bakira mogao da zamijeni samo neko još gori od njega, tako da je situacija u toj stranci trenutno zacementirana – zaključuje Latić.

Slične novosti

Komentari