Home » Bajden traži od Kongresa tromjesečno ukidanje poreza na benzin i dizel

Bajden traži od Kongresa tromjesečno ukidanje poreza na benzin i dizel

Piše INFO

On je takođe pozvao pojedinačne države da privremeno ukinu državne poreze na gorivo, koji su često veći od federalnih, a od najvećih naftnih proizvođaća će tražiti da na predstojećem sastanku s ministarkom za energiju iznesu ideje o tome kako obnoviti kapacitete za preradu nafte.
Bajden i njegovi savetnici su ovo pitanje razmatrali mesecima u svetlu sve većeg pritiska da preduzmu akciju i smanje rekordne cene goriva koje su doprinele padu popularnosti predsednika i umanjile šanse njegove Demokratske stranke da zadrži većinu u Kongresu na izborima u novembru, prenosi Glas Amerike.

Za privremeno ukidanje federalnog poreza na benzin od 18,4 centa po galonu (oko 3,8 litara) i 24,4 na dizel potrebno je odobrenje Kongresa, zbog čega je Bajdenov zahtev uglavnom simboličan. Članovi Kongresa iz obe stranke protive se ukidanju poreza, a neke demokrate, među kojima je i predsedavajuća Predstavničkog doma Nensi Pelosi, strahuju da bi taj potez imao ograničen uticaj na cene, ako veći deo uštede ide naftnim kompanijama i prodavcima.

“Samo privremeno ukidanje poreza na gorivo, bez drugih mera, neće ublažiti rast troškova koji smo videli. U ovom jedinstvenom trenutku, kada rat u Ukrajini nameće posledice američkim porodicama, Kongres bi trebalo da preduzme šta može da im obezbedi olakšanje”, navodi se u saopštenju iz Bele kuće.

Rafinerije pokušavaju da zadovolje globalnu potražnju za dizelom i benzinom, što dovodi do dodatnog rasta cena i nestašica.

Prosečne cene goriva na pumpama trenutno su blizu pet dolara po galonu, a sve veća potražnja poklopila se s gubitkom od oko milion barela dnevno proizvodnog kapaciteta. Poslednje tri godine, mnoge fabrike su zatvorene nakon što je potražnja naglo pala na vrhuncu pandemije.

Slične novosti

Komentari