Home » Atina prijeti blokadom evropskog puta, Tirana uzvraća

Atina prijeti blokadom evropskog puta, Tirana uzvraća

Piše INFO

Grčki premijer Kirijakos Micotakis izjavio je da se ne miri sa hapšenjem predstavnika grčke nacionalne manjine u Albaniji, podvlačeći da to uticati na pristupanje Albanije Evropskoj uniji.

Albanska policija uhapsila je, dva dana prije lokalnih izbora, Dionisisa Fredija Belerisa, kandidata za gradonačelnika grada Himara, koji je Grk po nacionalnosti, pod optužbom za kupovinu glasova.

Grčka je te optužbe nazvala neosnovanim i saopštila da “Albanija ne ide evropskim putem”.

Tirana je, sa druge strane, zatražila od Grčke da se ne miješa u njena unutrašnja pitanja i sudske procese.

Micotakis je rekao da je bio prvi grčki premijer koji je posjetio opštinu Himara i tamo je obećao da će Grčka uvijek pomagati grčkoj nacionalnoj manjini u Albaniji.

  • Savršeno jasno sam stavio do znanja albanskom premijeru (Ediju Rami) da po ovom pitanju ne prihvatamo odstupanje ni od vladavine prava ni od evropskog puta, koji zahtijevaju uvažavanje prava manjina. Da kažem jasnije: Albanija treba dobro da zna da će, ako se takva politika nastavi, to uticati na naše bilateralne odnose i put Albanije ka Evropi. Neću da trpim ovakvo ponašanje prema manjini 48 sati prije izbora – rekao je Micotakis.

On je izrazio nadu da će taj problem biti brzo riješen, navode grčki mediji.

Sa druge strane, albansko ministarstvo spoljnih poslova žestoko je reagovalo na optužbe iz Atine.

Albanski ministar Olta DŽaka rekla je da je “gotovo nemoguće razumijeti kako naši prijatelji imaju pravo da osporavaju sudske odluke u našoj zemlji, kada dokazi ne mogu biti jači – Fredi Beleri je uhvaćen u kriminalnoj aktivnosti protiv slobode izbora”, navode mediji.

Slične novosti

Komentari