Home » Astrazeneka najavljuje novi lijek protiv kovida 19

Astrazeneka najavljuje novi lijek protiv kovida 19

Piše INFO

Eksperimentalni lijek kompanije Astrazeneka, koktel antitijela protiv koronavirusa, uspiješno spriječava teške forme infekcije i smrtni ishod kod hospitalizovanih pacijenata, pokazali su rezultati studije u završnoj fazi, saopšteno je danas iz ove britanske kompanije.

Lijek nazvan AZD7442, smanjuje rizik od razvijanja teških formi infekcije i smrtnog ishoda kod 50 odsto pacijenata sa simptomima kovida-19 na sedam dana ili kraće, prenosi Rojters.

“Rana intervencija antitijelima može značajno da umanji progresiju teških formi bolesti, uz kontinuiranu zaštitu dužu od šest meseci”, potvrdio je Mene Pangalos, izvršni potpredsednik za biofarmaceutiku, istraživanja i razvoj u kompaniji Astrazeneka i dodao da će kompanija pružiti na uvid nadležnim instuitucijama sve podatke. Astrazeneka takođe razvija koktel lekova za terapiju obolelih koji nemaju dovoljno jak imunološki odgovor, a vakcinisani su protiv korona virusa, a prošle nedelje je podnela zahtev za hitnu upotrebu američkom regulatornom telu za hranu i lekove

Slične novosti

Komentari